Vijesti

Opoziv Donalda Trumpa izazvao reakcije Hollywoodskih zvijezda

Vijest da je Kongres izglasao opoziv američkom predsjedniku Donaldu Trumpu izazvala je burne reakcije javnosti za kratko vrijeme. Mišljenja su podijeljena pa su tako i mnoge holivudske zvijezde na svojim Twitter profilima podržale, ali i osudile ovu odluku.

Glumica i aktivistica Alyssa Milano otkrila je kako nije sretna onoliko koliko je mislila da će biti.
“Očekivala sam ovaj trenutak, ali i veću sreću”, napisala je na Twitteru i dodala “Možda poslije zaplešem od sreće. Možda… Ali ja sam samo tužna i slomljenog srca. Ono što on ostavlja iza sebe ne može samo biti izbrisano ovim glasanjem. Ojačao je bahatost i ksenofobiju. Kao i laži. Mnogo generacija će proći dok se postigne potpuni oporavak”, zaključila je Milano.

S druge strane, Trumpov opoziv je rastužio glumca Jona Voighta koji ga je uvijek “glasno” podržavao. Postavio je video u kojem je, između ostalog, naveo kako ljevici nedostaje istine i da su uplašeni Trumpovim nastojanjem da spasi zemlju, kao i “pravim istinama” koje je predsjednik iznio.

U odnosu na Voighta, zvijezda serije “Riverdale” Cole Sprouse bio je nešto boljeg raspoloženja.
“Vrijeme je za slavlje”, napisao je na svom Twitter profilu.
Isto mišljenje dijeli i pjevačica i glumica Bette Midler, dugogodišnja Trumpova kritičarka. Napisala je kratku, ali jasnu poruku na Twitteru: “Impeached!” (Opozvan!)

Oglasio se i glumac Dean Cain rekavši da je generalno isfrustriran cijelim događajem.
“Ovaj politički opoziv je sramota”, napisao je na Twitteru.

Predstavnički dom Kongresa SAD-a izglasao je noćas poslije 2 sata po našem vremenu opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Iako je protiv Trumpa službeno pokrenut opoziv, to još uvijek ne znači da je smijenjen s dužnosti, već će o njegovoj smjeni odlučivati Senat.

Ovo je treći put u historiji da je Kongres izglasao opoziv predsjednika.

U optužnici za opoziv, koju je sastavio i izglasao Kongresni odbor za pravosuđe, bile su navedene dvije stavke – zloupotreba ovlasti i opstruiranje rada Kongresa.

Na ovu odluku je reagovao i Donald Trump koji je u svom stilu prokomentarisao da ovakva situacija ide njemu u korist.