Neuništivi Kirk Daglas danas slavi 101. rođendan

Slavni glumac Kirk Douglas rođen je 9. decembra 1916., što znači da danas slavi 101. rođendan. Njegova karijera traje više od sedam decenija, i smatra se jednim od posljednjih preživjelih članova “Zlatne ere” Hollywooda.

Glumac je rođen kao Isur Danijelovič u Amsterdamu, a njegovi roditelji bili su ruski Jevreji iz Čavusija u današnjoj Bjelorusiji. Porodica je bila siromašna, i pored Isura imala je još šest kćerki.

Isur je 1941. promijenio ime u Kirk Daglas i pristupio američkoj mornarici, gdje je bio oficir za komunikacije zadužen za otkrivanje i uništavanje neprijateljskih podmornica. U vojsci je proveo samo tri godine, prije nego što je zbog povrede časno otpušten.

Na osnovu posebne stipendije, upisao je Američku akademiju dramskih umjetnosti u New Yorku, gdje je upoznao Dijanu Dill, koja je 1943. postala njegova supruga. Dobili su Michael, koji je postao glumac, i Joela koji radi kao producent, ali su se razveli 1951. godine.

Tri godine kasnije, Kirk je oženio Anne Buydens sa kojom je dobio još dva sina, Pitera i Ericka. Piter se bavio produkcijom, dok je Erik krenuo očevim stopama, i bavio se glumom do svoje smrti 2004. godine.

Sa Anne je nedavno napisao i knjigu o tome kako održati ljubav.