Netflix i ‘Black Panther’ su ispisali novu historiju Oscara

Prije desetak godina pomisliti da će neka streaming platforma snimati filmove koji će biti nominovani za Oscara, i to za najbolji film, bila je smiješna pomisao.

Ista stvar je i sa superherojskim filmovima koji su nominovani za najbolji film, ali sada su se obje te stvari ostvarile.

Black Panther‘ je prvi superherojski film u historiji filma koji je nominovan za najbolji film. Prvi koji je uopšte bio nominovan za Oscara bio je ‘Logan‘ i to u kategoriji Najbolja adaptacija scenarija.

Ali film nije samo nominovan za najbolji film, već i za još šest kategorija: Najbolja kostimografija, Najbolje miksanje zvuka, Najbolje editovanje zvuka, Najbolja produkcija, Najbolja originalna pjesma, i Najbolja originalna muzika.

Sa druge strane Netflix je sa filmom ‘Roma‘ nominovan za Oscara u osam kategorija, i to za: Najbolji film, Najbolja kinematografija, Najbolji režiser, Najbolji originalni scenario, Najbolja glumica, Najbolja sporedna glumica, Najbolji neamerički film, i Najbolja produkcija.

Ali tu ne završava Netflix-ova prošlogodišnja slava, jer je Netflixov film ‘The Ballad of Buster Scruggs‘, nominovan u tri kategorije: Najbolja adaptacija scenarija, Najbolja kostimografija, i Najbolja originalna pjesma.

Pogledajte kompletnu listu nominovanih za Oscara 2019.