Nekoliko nepoznatih stvari o filmu: Mnogi su odbili da glume u Forrest Gumpu, Tom Hanks nije htio uzeti honorar

“Život je poput kutije čokolade. Nikad ne znaš šta ćeš dobiti”, jedan je od omiljenih filmskih citata.

To je izgovorio Tom Hanks u ulozi Forrest Gumpa u istoimenom filmu iz 1994. godine. Glumi manje inteligentnog mladića koji igrom slučaja učestvuje u svim važnijim historijskim događajima.
Komedija/drama jedan je od omiljenih, ali i najboljih filmova, osvojio je šest Oscara, uključujući onaj za najbolji film, režisera i glavnog glumca.
Ovo su neke tajne koje niste znali o Forrestu Gumpu:

– Film je snimljen prema knjizi Winstona Grooma, koja je objavljena 1986. godine. Nije bila nikakav hit, naprotiv, u SAD-u se prodala u 30.000 primjeraka. Nakon što je film izašao, knjiga je postala bestseller te se prodala u više od dva miliona primjeraka. Groom je napisao i nastavak 1995. godine, a u njemu Forrest upoznaje Toma Hanksa.

-Tri su glumca odbila glavnu ulogu – Bill Murray, Chevy Chase i John Travolta, koji je kasnije izjavio da je to bila pogreška. Iste godine ipak je dobio svoju kultnu ulogu u “Pulp Fictionu” Quentina Tarantina. Autor knjige Groom rekao je da je u ulozi uvijek zamišljao Johna Goodmana.

-Tom Hanks bio je oduševljen scenarijem i pristao je glumiti u filmu dva sata nakon što je pročitao scenarij. Imao je dva uvjeta – insistirao je da film bude historijski tačan te nije htio uzeti honorar.
Umjesto toga, dogovorio se da mu isplate postotak od zarade filma te je tako u džep spremio više od 40 miliona dolara.

-Ulogu Jenny odbile su Jodie Foster, Nicole Kidman i Demi Moore, a prijatelja Bubbu nisu htjeli glumiti David Alan Grier, Ice Cube i Dave Chappelle. Reper Tupac Shakur ga je htio glumiti i bio je na audiciji, no nije prošao. Uloga je otišla Michaelu T. Williamsonu, a Jenny je glumila Robin Wright.

-Svaki put kad se Forrest nađe u novoj situaciji, odnosno kad “odraste”, u prvoj sceni uvijek nosi plavu kariranu košulju – isto kao i njegov sin, kojeg glumi Haley Joel Osment, na prvi dan škole. Također, kroz cijeli film Forrest zakopčava košulju do posljednjeg gornjeg dugmeta. Nakon što Jenny umre, ostavlja gornji gumb otkopčanim.

-Za vrijeme snimanja scena u kojima Forrest igra ping-pong, nije bilo prave loptice. Dodali su je u kompjuterskoj animaciji.

-Za scenu u kojoj Forrest sjedi na klupi s bombonijerom izrađene su četiri drvene klupe. Jedna je u muzeju grada Savannah, gdje se radnja događa, dvije su u Paramount studiju, jedna u muzeju Smithsonian, a jedna je u vlasništvu zaštitara koji je radio na snimanju filma. Ponudili su mu pola miliona dolara da ju otkupe, ali nije pristao.