Neke od najluđih vratolomija Jackie Chana zbog kojih je završio u bolnici

Jackie Chan jedan je od najpoznatijih glumaca iz Hong Konga i proslavljeni je junak akcijskih filmova i famozan po tome što je majstor borilačkih vještina, a ujedno i kaskader u filmovima u kojima glumi. Chan već godinama ima i svoj kaskaderski tim s kojima je uspostavio veoma blizak odnos, toliko da ih sve gleda kao članove porodice.

Naime, on se brine za njih i plaća im osiguranje, jer su svi, što nimalo ne čudi, na crnoj listi osiguravajućih društava. U slučaju ozbiljnije povrede, on se obvezao brinuti za njih do kraja života. Međutim, u slučaju nastupa u tuđem filmu, gube sve privilegije.

Da bi se uopšte moglo postati članom te grupe, prvih godinu-dvije samo se gleda i pomaže jer, po Jackieu, i promatranje predstavlja izvrsno iskustvo. Nakon toga, malo po malo novaci počinju ulaziti u pravi posao, sve do trenutka dok ne postanu prvorazredni kaskaderi. I tako 10-15 godina, nakon čega dobivaju status Chanovih koordinatora za borilačke vještine. Ti ljudi rade sve što im Jackie naloži, ali i on daje više nego dobar primjer izvodeći i najopasnije poduhvate sam.

Kroz svoju karijeru Jackie Chan je zapravo većinu opasnih scena (a bilo ih je zaista puno) snimao sam. Zbog toga je pretrpio čitav niz ozljeda; 1986. je na setu filma “Božji oklop” pretrpio ozljedu mozga od koje se jedva oporavio. Tokom snimanja drugih filmova lomio je prste, zglobove, rebra, kukove, itd.

Pogledajte neke od njegovih najlegendarnijih kaskaderskih poteza:

1. POLICIJSKA PRIČA (1985.)

https://www.youtube.com/watch?v=2FN9ujRbfYw

Na setu prvog nastavka ove popularne franšize, Chan je izvodio razne podvige u shopping centru; razbijao je izloge i tukao se po pokretnim stepenicama. Tokom snimanja scene u kojoj se po metalnoj šipki spušta 4 sprata i pri slijetanju razbija ogromno staklo, dislocirao je zdjelicu, ozlijedio leđa i zadobio opekotine 2. stepena.

2. PROJEKT A (1983.)

https://www.youtube.com/watch?v=nwbgYCjdSTo

U sceni iz ovog filma Chan je visio s kazaljki velikog gradskog sata da bi pao kroz nadstrešnice na zemlju. Tom prilikom slomio je nos.

3. KO SAM JA (1998.)

https://www.youtube.com/watch?v=U8PToa4KwUk

U ovom filmu sudjelovao je u režiji i pisanju scenarija. Dok je snimao scenu u kojoj kliže po zidu nebodera bez sigurnosne mreže, ozbiljno je ozlijedio zglob lijeve noge.

4. BOŽJI OKLOP (1986.)

Najtežu ozljedu svoje karijere Jackie Chan je pretrpio na snimanju ovog filma. Prilikom snimanja scene u kojoj je skakao sa zida na granu na drvetu, promašio je granu i pao glavom na zemlju zbog čega mu je napukla lubanja.

5. NOVA POLICIJSKA PRIČA (2004.)

Najnapetija scena iz ovog filma snimljena je na krovu jurećeg autobusa. U njoj Chan vješto izbjegava ogromne reklamne znakove da bi spasio živu glavu.

6. THE LEGEND OF DRUNKEN MASTER (1994.)
U nastavku filma iz 1978. Chan hoda preko vatrenog žara u tvornici čelika. Tada je ozlijedio oko toliko ozbiljno da je zamalo ostao slijep.

7. POLICIJSKA PRIČA 3 (1992.)

https://www.youtube.com/watch?v=qt5KrRfSdzg

U trećem nastavku ove franšize, Chan skače s vrha nebodera na ljestve koje vise s helikoptera. Tada je ozlijedio jagodičnu kost.