Vijesti

Nakon 17. godina u Tuzli na Tušnju Đorđe Balašević održao koncert

Zadnje junske noći Đorđe Balašević je održao koncert pod nazivom “Tajni gaz”na Gradskom stadionu Tušanj u Tuzli.

Nakon skoro dvije decenije iščekivanja više od 10.000 posjetitelja je svjedočilo spektakularnom i sigurno neponovljivom koncertu poznatog novosadskog kantautora koji je nastup u gradu za koji ga vežu lijepe uspomene započeo pjesmom “Stih iznad svih”.

Ovu pjesmu je, kako je istakao u svom pozdravnom govoru, napisao za sve naše narode i nemoguće ju je prevesti na neki drugi jezik.

“Dobro veče, Tuzlo. Malo kasnimo, a to je zato što vi šminkerski ulazite u stadion, kao Đorđe Balašević će nas čekati. Kad je mogao čekati 17 godina, sačekat će još malo. Dobrodošli mladi jeleni. Otpjevao sam pjesmu koju možda ne znate jer je nova, a svirali smo je u Zadru prije mjesec dana. Ona se ne prevodi. To je pjesma koja ima u sebi neke trikove i niko ne može da kaže da je na ekavici, ijekavici ili na ko zna kakavici. Ne prevodi se u Tuzli, Zadru, Valjevu. Ne postoji niti jedna jedina riječ koja može da nas podijeli. Vi ste moji zemljaci, kako god da ga okreneš”, kazao je, između ostalog Balašević, a potom izveo pjesmu pod nazivom “Neki novi klinci”.

Uz veliku tehničku podršku Balašević je prisutnima pružio nesvakidašnji ugođaj koji je trajao blizu četiri sata, a stadionom su se posljednje junske noći prolamali i neprolazni hitovi “Život je more”, “Provincijalka”, “Boža zvani Pub”, “Putuj, Evropo”… koje je publika uglas pjevala s Panonskim mornarom.

Inače, Balašević je prije nekoliko dana izjavio da ima veliku želju da mu nastup na tuzlanskom Tušnju uspije, što mu se i ostvarilo, a to su potvrdili i prisutni fanovi kojima će zasigurno ova noć ostati duboko urezana u sjećanju.

Slične objave

Back to top button