Početna / Vijesti / Morgan Freeman tri dana boravio u Bosni, snima dokumentarac o Sarajevu i Srebrenici

Morgan Freeman tri dana boravio u Bosni, snima dokumentarac o Sarajevu i Srebrenici

Holivudski glumac i oskarovac Morgan Freeman (80) tri dana je boravio u Sarajevu i Srebrenici, gdje je sa filmskom ekipom snimao kadrove za svoj dokumentarni film. Snimanje prve epizode filma je završeno.


Freemen snima dokumentarac o BiH, a u prvoj epizodi želio je da prikaže ljepote Sarajeva i Srebrenice. Jedan od glavnih aktera cijelog projekta je i bh. novinar Senad Hadžifejzović, kroz čiji lik Freeman jednim dijelom želi da prikaže BiH. Zato je Hadžifejzović važna karika u prvoj epizodi Freemanovog dokumentarca.

Slavni oskarovac boravio je i u Srebrenici. Obišao je Memorijalni centar Potočari, gdje je njegova filmska ekipa također zabilježila kadrove za dokumentarac.

Izvori iz ovog grada su rekli da je Morgan snimanje u Srebrenici doživio jako emotivno, te da ni on nije ostao ravnodušan pred stradanjem Bošnjaka u ovoj opštini.

“Na snimanju je bilo angažovano 30 osoba i zaista je sve bilo na svjetskom nivou produkcije. Freeman ovako nešto izuzetno rijetko radi, tako da je njegov dolazak čudo”, izjavio je izvor iz organizacionog tima iz Sarajeva, te dodao kako su Freemanovi dokumentarni, naučni i istraživački programi najgledaniji u svijetu prema svim istraživanjima.

Dokumentarac čije je snimanje počelo u Sarajevu imaće nekoliko epizoda, a nastavak će biti sniman i u drugim gradovima BiH, ali i u ostatku Europe i svijeta.

Uskoro će biti poznato više detalja o dokumentarcu i tematici filma čiji naziv još uvijek nije poznat. Takođe, premijera filma će biti održana na jednoj od najvećih svjetskih TV kuća.

Podsjećanja radi, prvi dolazak Freemana u Sarajevo bio je prije sedam godina kada je bio gost Sarajevo Film Festivala.