Milanska nedjelja muške mode

defile-bottegaPrva odijela i hlače sa zipom

Aktuelne smotre muške mode u Milanu,  nastoje odgovoriti na česta pitanja o njezinom značaju za globalnu poslovnost. Sektorom još uvijek dominira ženski Prêt-à-porter, ali proporcija muške odjeće koju kupuju žene, zahvaljujući privlačnim “unisex” modelima, danas je u porastu.

To su razumjeli poznati kreatori pa  odjevne predmete, obavezno, pokazuju na revijama muške mode širom planete.

U Milanu, čuveni kreator brenda Gucci, Alessandro Michele, prevazilazi stare kodove oblačeći mlade manekene u svilene bluze sa cvijetnim printovima, skrojene od čipke ili satena. Zanimljivo da Talijani ne kupuju ovakve odijevne predmete ali njihove žene ih brzo razgrabe! Zato aktuelni milanski fashion show ide dalje, pa je sve više odabranih mladih manekenki, obučenih u muške modele u šetnji  podijima.

Prada, radi ekonomskih prilika  istovremeno predstavlja mušku i žensku kolekciju.       Mankenke ne pokazuju jedino nove  modele, zahvaljujući prikladnom izgledu, visini i vitkosti: pričaju ličnu ulogu u općoj historiji brenda, posebno ovogodišnji filmski sadržaj s akcentom na život mornara.

Milano se ove sezone nadahnjuje fantastičnim ostvarenjima sedme umjetnosti, poput “Grada izgubljene djece” Jeana -Pierre Jeuneta i  Marca Caro, iz 1995 godine.  Svaki odijevni predmet je neobičan i čudan: izrez postavljen ustranu, pokretne revere, kratke manzete i neobične printane “slike” poljupca na mjesečini! Ali Prada ostaje originalna marka koja otkriva posebnu i uvijek novu raznolikost.

Tomas Maier usvaja posebnu jednostavnost, predstavljajući najnovije, muške modele kuće Bottega Veneta. Iduće zime savremeno odjeveni muškarci će izražavati jasnost i konkretnost prvih odijela, naglašenog pojasa iz 19. Stoljeća, sa obaveznim, dugim šalovima i velikim vunenim mantilima sa dva lica, u vojničkom stilu. Retro izgled upotpunjavaju futurističke hlače motorista sa dugim zipovima preko cijele noge.

Damir Doma MilanPrimjetljiv ženski utjecaj

David Merello bivši Guccijev stilist, pokazuje prvu kolekciju marke Boglioli obilježenu ženskim utjecajima. Ovaj izričito muški brand je, očito, na prekretnici jer je kroj odijeće ležeran  i moderniziran, a tkanine začuđujuće: svi modeli su izrađeni od vunenih prekrivača, s oksidiranim reflektima hrđe.

Italo Zucchelli, kreator muške divizije marke Calvin Klein Collection, također predstavlja odjeću koja se lahko pretvara u žensku! Zna se da je miksnost u genima njujorkške kuće, što se zavila u jelenju kožu  i bijelo platno, zlatnih prošiva. Klein predstavlja slojevitu odjeću kao izraz posebnosti.

Stilist branda Salvatore Ferragamo, Massimiliano Giornetti, ne ide utabanim stazama. Ostvario je kolekciju veleškog utjecaja sa mantilima  motiva pijetlovske noge. Pulloveri su od jacquarda a kravate i košulje istih uzoraka, ukrašene  maštovitim prugama svih pravaca.

Kolekcija Angele Missoni se nadahnjuje Indijcem Ladakhom, pa su pulloveri dekorirani različitim i neobičnim  tkanjima, resama i medaljama, pa liče berberskim tepisima! Zanimljivo je da nema mantila dok su modeli obojeni poput srednjovijekovnih oklopa.

Giorgio Armani oživljava klasiku Emporija Armani sa drapiranim, nalijepljenim tkaninama i laserom obrađenim završecima. Šavovi su pojačani silikonskim trakama koje pokazuju geometrijske oblike na mantilima i kaputičima. Jako izmiješanih stilova i materija, kolekcija je uobličena oko sivih varijacija boja.
Finale je upriličeno uz žensko prisustvo: manekenke u svijetlim, ljetnim haljinama su udaljile cjelokupnu poruku zimske kolekcije, predviđene za hladni period 2016/2017 godine.

Damir Doma se preselio u Italiju, pa nastavlja modna istraživanja jer je odavno prozvan intelektualcem i naučnikom savremenog fashiona. Pokazao je klasičnu kolekciju s utjecajima monasko-futurističkog stila po kojem je i slavan.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *