Martin Scorsese: Stranice poput Netflixa obezvrjeđuju kinematografiju

U tekstu za Harper’s Magazine posvećenom italijanskom režiseru Federicu Felliniju, Martin Scorsese izrazio je zabrinutost zbog utjecaja web stranica za emitovanje filmova i serija, iako je radio s nekima od njih – Netflixom i Appleom.

Ocijenio je da se na ovaj način sistemski obezvrijeđuje kinematografija, da se stavlja po strani, omalovažava i svodi na najmanji zajednički imenitelj.

Poručio je da još prije 15 godina postojala ozbiljna rasprava o kinematografiji, a da je sada sve postalo stvar kompanija tj. ljudi koji ne poznaju umjetnost.

Scorsese je mišljenja da se sada svaki videouredak jednako tretira, bez obzira da li je riječ npr. o snimku o mačkama, reklami za Super Bowl ili seriji.

Ukazao je da se navedene stranice oslanjaju na algoritme kojima gledaoce upoznaju o novim ostvarenjima, a čime se oni isključivo tretiraju kao potrošači. Za njega je to pokazatelj da je umjetnost obezvrijeđena.

Međutim, pohvalio je stranice kompanija Criterion i Mubi. Kako je napisao, ne možemo očekivati da se biznis brine o kinematografiji, kao što je to sada slučaj. Ponovio je da se prema kinematografiji treba odnositi kao prema umjetnosti.

Pretprošle godine je Scorsese također kritikovao filmsku industriju rekavši da Marvelovi filmovi nisu kinematografija, već da više nalikuju “tematskim parkovima”, prenosi list Independent.