Vijesti

Magazin “Rolling Stone” proglasio “Past Lives” najboljim filmom u 2023. godini

“Past Lives” / Prošli životi premijerno je prikazan na Sundanceu početkom godine, i od tada je na vrhu recenzija kritičara na festivalima, a magazin Rolling Stone tvrdi da je već najbolji film ove godine.

Past Lives” donosi priču o Nori – ženi koja se ponovo povezuje sa svojom ljubavi iz djetinjstva nakon što je emigrirala iz Južne Koreje kao dijete, a tumači je Greta Lee. Kao mladi ljudi, ponovo se povezuju putem Skypea, ali ih udaljenost tjera da se razdvoje.

Godinama kasnije, Nora živi u New Yorku sa svojim ljubaznim suprugom Amerikancem Arthurom (John Magaro). Kada Hae Sung (Tao Yoo) dođe u Ameriku da je vidi, par očito još uvijek ima vezu, što ih sve troje dovodi u nedoumicu. Još jedna od prednosti ovog filma jeste činjenica da su svi likovi pristojne osobe koje pokušavaju uraditi pravu stvar, ali — kao u životu — nije uvek jasno šta je to, čak i ako se pitate šta je pravi odabir za vas.

Ideja naslova je da su ljudi koji ostvare vezu, ma koliko neznatnu, i bili su zajedno u prošlosti, imaju tu vezu i u budućnosti.

“Past Lives” je priča o izgubljenoj ljubavi i simpatiji iz djetinjstva, bolnom i opasnom pristupu prošlosti koji daju digitalni mediji, putevi koji nisu pređeni, životi koji se nisu vodili, uzaludan luksuz kajanja. I to je film koji govori o iskustvu migranata i načinu na koji to stvara doživotne alternativne realnosti u umu: ja koji je mogao ostati u staroj zemlji, naspram onoga koji je otišao u inostranstvo radi nove budućnosti.

Rediteljica Celine Song je i sama imigrantica iz Južne Koreje, koja je bila inspirirana da ovo napiše vlastitim iskustvima.

The Guardian u recenziji filma navodi da sugerira sekularnu verziju 21. stoljeća: prošli životi protagonista su njihovo djetinjstvo, sačuvano i uzvišeno u njihovom sjećanju i modernim komunikacijama.

“Past Lives’ je veličanstveni film za sastanke, i film za svaku priliku. Kao i uvijek sa ovakvim filmovima, postoji dodatno zadovoljstvo u istraživanju koliko je Nora iskoristila svoj prošli život. To se mora vidjeti”, naveli su.

Ostavite komentar