London slavi mušku modu

London FW 2017Dvojna obljetnica

Četiri destljeća ranije, stil punk je doslovice eksplodirao u Londonu, dok se na ulicama pjevušilo “Anarchy in the UK”, napadački hit Sex Pistolsa. Danas je glazbeni pokret, također ideološki pa estetski, poseban simbol engleske različitosti i slavi 40-godišnjicu postojanja što koincidira sa 90. rođendanom Elizabeth II.

Uvijek prisutno ali odvojeno postojanje aristokracije sa kontra-kulturom, konstatira se i u muškim modnim kolekcijama proljeće-ljeto 2017. Deveto predstavljanje smotri nazvanih “London Collection Men”, promijeniti će se u “London Fashion Week: Men”, već slijedeće sezone. Navodno se očekuju značajni poduhvati pa će brand “Burberry” što se najprije poukao sa kalendara, vratiti javnim pokazivanjima i usredsrediti na pomiješanu, muško-žensku kolekciju, za trajanja smotri ženskih odijevnih predmeta, predviđenih u rujnu. Događaj će zamijeniti uobičajeni show marke “men” kolekcija. “Dunhil” se također odrekao smotre ali organizira “garden party”, pokazujući odabrane modele silueta “Gentleman driver”!
“Alexander McQeen” ne učestvuje radi poroda direktorice Sarah Burton ali je predložio jako osobno predstavljanje, u malim, privatnim prostorima.

Green 2017 LFWPaul Smith se ne pokazuje na uobičajeni način: najpopularnij engleski modni kreator je otvorio fashion slavlje -izložbom fotografija! Uposlio je fotografa Dereka Ridgersa pa pokazao značajne trenutke punk mode, u legerdarnom klubu The Roxi u Covent Gardenu.
-Nije u pitanju komemoracija nego podsjećanje kako odjeca posjeduje poseban kapacitet okupljanja osoba što se ne pozaju, dolaze sa različitih geografskih horizonata pa se propituju o našim modnim navikama, koje kod kuće izokrenu i prilagode svom podneblju. Ovdje su ponajviše radi zabave i avanture- ističe modna kritičarka Suzy Menkes

U vrijeme nedavnih smotri londonske, muške mode, ministar kulture Ed Vaizey je objavio ohrabrujuće godišnje zarade od 141 milijardu livri. Istovremeno je u istom zdanju organizirano prvo, zvanično predstavljanje Phoebe English pa su se manekeni iz svih dijelova svijeta, okupili na ministarskom koktelu, uz elctro glazbu.

Novi načini prodaje

Za Caroline Rush, predsjednicu British Fashion Council, bliskost državnih autoriteta s avant-grdom je, značajno, bogastvo modnog tjedna:
– Zabrinuli smo se Burberriyevim manevrima ali broj posjetitelja nije smanjen pa je aktualni Fashion Week, ustupio mjesto mladoj generaciji kreatora. Zasigurno je da je značajni brand, što zagovara novi sustav “see now bay now” učinio da brojni direktori ostalih marki razmisle o novim načinima pozicioniranja u praćenju dubokih, fashion promjena! Prema direktoricinom mišljenju, mnoštvo marki je u potrazi za istinskim “buzzom” i najboljim načinima slijeđenja očitih promjena, modne industrije! Smotre i podije zamjenjuju “prisustvovanja” pa klijenti traže trenutke privatnosti, sa kreatorima.

Henry Holland je pokazao kolekciju svoje “House of Holland”, u obliku rave party. Njegovu sportwear odjeću, nadahnutu izokrenutim amblemima velikih engleskih trgovina, nosili su nasmijani manekeni što su rado učestvovali u koreografijama raznih retro epoha. Marka je prodavala modele direktno, za trajanja dogđjaja, izbjegavši navodno prevaziđenu, prodavaonicu!
Mladi se sve više oglašavaju na smotrama, posebnim efektom “Sretog završetka” ali su se mnogi vratili klasičnim podijumima. Među njima je nadareni Graig Greeen, pobjednik British Fashion Councila GQ za 2016. godinu. Pokazao je kolekciju što miješa “tailoring” sa zadahom popa.

Mnogo se govorilo o Astrid Andersen i njezinim queer, urbanim siluetama kao i liniji “Topman” branda “Topshop”, koji ističe muškarca na odmoru odjevenog u odijelo sa kratkim hlačicama, sa maštovitim vezom!
Začuđujuće je koliko jedan modni tjedan može oglasiti potrebe za novitetima i održati engleski fashion, na svjetskoj razini.

Džana Mujadžić