Ko će odijevati Melaniju Trump?

Kontroverzan sadržaj

Pitanje je u središtu aktualnosti jer kreirati odjeću za američku Prvu damu, može donijeti basnoslovne svote novaca. Ali buduća domaćica Bijele kuće je svojevrstan fenomen koji se nikada nije dogodio.

Izborom Donalda Trumpa za 45. predsjednika SAD, njegova ljepša polovica je postala kontroverzan sadržaj svijeta mode. Mnogo poznatih kreatora odbijaju obući 47-godišnju Slovenku, čiji su fashion ukusi odavno poznati po nadarenosti za neobično i ne praktično.

Najprije se oglasila Francuskinja Sophie Theallat, poznata njujorkška diktatorica mode kod koje se oblaće najpoznatiji. Odbila je bilo kakve veze sa Prvom damom zbog “racističkih retorika, seksizma i ksenofobije predsjedničke kampanje, njezinog supruga”! Slijedila su čuvena imena poput Marca Jacobsa, Dereka Lama, Philipa Lima ili Christiana Siriana.

– Lično se želim okrenuti onima koji će, neupitno, postati žrtve novog predsjednika ili njegove politike- izjavio je Jacobs.

– Ne sjećam se sličnih primjera. Kreatori nikada nisu, na ovakav način, bojkotirali ni jendu javnu osobu- objasnila je Christina Logothetis, viđena konsultantica i osnivateljica popularnog bloga The Style of Politics.

– Melania zaslužuje poštovanje kao ostale Prve dame- proturiječila je Diane von Furstenberg, stilistica i predsjednica veoma uticajnog američkog sindikata mode CFDA. Naša uloga je promoviranje ljepote, otvaranje prema različitostima prisutnim u današnjoj modnoj sredini- povjerila je kreatorica.

Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Carolina Herrera, Zac Posen ili Thom Browm su također voljni kreirati za Melaniju.

– Sama se dobro oblači i nemam ništa protiv nje- izjavio je galski kreator Jean-Paul Gaultier, ističući da “moda nije politička tema”!

Poznati talijanski modni mestar Stefano Gabbana je zahvalio budućoj Prvoj dami, što je u novogodišnjoj noći nosila crnu odjeću kuće D&G pa prouzrokovao bijes i kritike. Pravdao se riječima – Ne diskriminiram osobe i poštujem cijeli svijet ali to ne znači da dijelim ideje, bračnog para Trump.

Tajni izgled

Kreatori koji su odbili kreirati Melanijinu odjeću, su to simbolično učinili. Melanija ne traži njihove usluge jer se odijeva preko interneta, što je uočeno za vrijeme zadnjih, javnih pojavljivanja. Njezin izbor su europski stilisti kao Gucci, Balmain, ili Dolce&Gabbana ali i modeli beograđanke iz Londona, Aleksandre Ilinčić, ili engleske novozelanđanke Emilie Wickstead.

Suprug dijeli ženine modne orijentacije pa se odijeva kod talijanskog kreatora Brioni.

Sociolozi tvrde da Melanija obrađuje modna pitanja s estetske strane, izbjegavajući odjeću samo jednog kreatora za razliku od Michelle Obama koja je podržavala američko-afričke stiliste, Duru Olown i Tracy Reese.
Jednobojna odijela pristojnih krojeva sa malo modnih akcesoara, odlika su Melanijinog stila. Mnogi su prepoznali velika nastojanja kopiranja elegancije Jackie Kennedy Onasis. Još uvijek se ništa ne zna o izgledu Melanije Knavs i odjeći koju će odabrati za svečanost investiture Donalada Trumpa.

-Prva dama treba podržati američku modu- podsjetila je kreatorica Vera Wang- poput svojih prethodnica!

Džana Mujadžić