Kinezi zabranili film ‘Ghostbusters’

Ghostbusters-2016Kina je poznata po tome što odbija da prikazuje filmove o duhovima, ali se dugo nagađalo da li će film ‘Ghostbusters‘ da bude izuzetak. Ipak, kako sada stvari stoje, izuzetaka neće biti.

Nakon nekoliko mjeseci rasprava, iščekivanja i žestokog marketinga, film Paula Fiega koji predstavlja žensku verziju filma ‘Gostbusters’ je konačno stigao u kina.

Ali najmnogoljudnija nacija na svijetu, i drugo najveće filmsko tržište na svijetu, neće dozvoliti da se film prikazuje na području Kine.

Cenzura u Kini zabranjuje da se prikazuju filmovi koji promoviraju kultove i praznovjerje, pa samim tim i filmovi sa duhovima i natprirodnim bićima (Takva je sudbina zadesila Disneyev film ‘Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja’ zbog demona i kanibalizma u filmu).

Otkako je Feiga počeo sa radom na filmu špekulisalo se da li će kinezi da promijene mišljenje, a špekulacije su povećane kada je iz naslova koji je prilagođen Kineskom tržištu izbačena riječ ‘duh’, iako je pojavljuje u originalnom nazivu.

Ni originalni  film iz 1984. god, sa Bill Murray-om u glavnoj ulozi nikada nije prikazan u kineskim kinima.

Kineski box office postaje sve značajniji dio Hollywoodskog internacionalnog tržišta, štoviše: Kina je drugo najveće filmsko tržište na svijetu, a očekuje se za par godina da pretekne i Ameriku.

Hollywood-ski filmovi sa najvećom zaradom u Kini u 2016. godini do sada su:  Zootopia – zarada: 235.5 miliona dolara; Warcraft – zarada: 221 miliona dolara; Captain America: Civil War – zarada: 190.4 miliona dolara.

Sony je u film ‘Ghostbusters’ uložio preko 154 miliona dolara. Očekuje se da će tokom prvog vikenda prikazivanja da zaradi solidnih 38-50 miliona dolara.

https://www.youtube.com/watch?v=w3ugHP-yZXw