Kineski film preuzeo primat nad Hollywoodskim filmovima u Kini

Kineska kina tokom vikenda iza nas, a uoči Kineske nove godine, zaradili su rekordnih 775 miliona dolara zahvaljujući, prije svega, lokalnoj, a ne hollywoodskoj produkciji.

Najgledaniji je bio kineski film “Detektiv Čajnataun 3”, akcioni film s elementima komedije, koji je od svih svjetskih filmova ove godine imao najuspješniju premijeru, zaradivši na njoj 424 miliona dolara. Ovo nije film koji je oduševio kritičare, niti je pobrao dobre ocjene na raznim listama na internetu.

Njegov uspjeh, pak, leži u tome što je lokalne proizvodnje i što je jednostavno prijao kineskoj publici, pišu zapadni mediji. Nije mu odmogla ni činjenica da su se Kinezi već umorni od zapadne propagande i da su dovoljno osviješteni po pitanju svojih mogućnosti, odnosno činjenice da i oni mogu da prave isto što kreira i Holivud. Dodatno je pomogao i rast standarda u Kini, odnosno rast srednje klase, koja sada ima vremena i sredstava da na različite načine ispunjava svoje slobodno vreme. Takođe, pandemija virusa korona nije bila blaga prema Holivudu, koji je odložio bioskopske projekcije mnoštva novih ostvarenja, dok se Kina, čini se, uspješnije borila sa širenjem zaraze i uspjela da pokrene oporavak ekonomije, ali i filmske industrije. To pokazuju i prošlogodišnji uspjesi.

Naime, film “Osam stotina” je u 2020. zaradio 468 miliona dolara, što ga je učinilo najuspješnijim filmom na svijetu, dok su se na prvih deset mjesta po zaradi plasirala još tri kineska filma.

“Oscarom” nagrađeni tajvanski režiser Ang Li je prije osam godina, na dodjeli nagrade tada 50. festivala “Zlatni konj”, koji se održava u Tajvanu, rekao da će kineska filmska industrija zarađivati više od Holivuda za 10 godina.

“Mislim da će za 10 godina naše tržište biti veće od holivudskog. To će doći prirodno. Bitno je da to nastavimo raditi. Imaćemo uspone i padove, ali će se u završnici isplatiti”, rekao je svojevremeno Li.

On je tada dodao i da misli da će kinesko govorno područje biti vjerovatno četiri puta veće od engleskog.

“Zato dok god smo uticajni na kineskom govornom području mislim da ćemo prevladati, iskobeljaćemo se”, rekao je Li prije osam godina.

Ostavite komentar