“Joker” ostvario najbolje otvaranje u oktobru svih vremena

Joker” oborio oktobarski rekord u američkim kinima.

Uprkos kontraverzama i brigama za sigurnost, “Joker” je uspio tokom vikenda da zaradio 93,5 miliona dolara u američkim kinima, čime je ostvario najbolje otvaranje u oktobru svih vremena.
Prethodno je ovaj rekord držao film ‘Venom‘ koji je tokom otvaranja zaradio 80 milina dolara.

Film koji je režirao Todd Phillips, a u kojem Jokera igra Joaquin Phoenix, prethodnih je sedmica izazivao zabrinutost, jer je postojala bojazan da bi zbog novog prikaza priče o Batmanu moglo da dođe do nasilja od strane Batmanovih fanova. Međutim, ispalo je da nema razloga za brigu.

U filmu su zapažene uloge ostvarili i Robert De Niro, Zazie Beetz i Frances Conroy, a film svakako nudi publici jedan nekonvencionalan pristup priči o superjunacima.
Film slijedi Arthur Fleck-a (Phoenix), stand-up komičara koji vremenom upadne u ludilo, zbog nepodnošljivosti življena i rada.
Budžet filma prijavljen je od 55 miliona dolara, i to prije izdvajanja novca za marketing i distribucije.

Ranije ove godine ‘Joker’ je proglašen najboljim filmom na Venecijanskom filmskom festivalu, a film je takođe pokupio i broje pohvale kritike.

“Joker” je dominirao i međunarodnim kinima, te zaradio 140,5 miliona dolara. Ukupno do sada je zaradio 234 miliona dolara.

Među pet najgledanijih filmova protekli vikend u američkim kinima spadaju i: “Abominable” (12 miliona dolara), “Downton Abbey” (73 miliona dolara), “Hustlers” (6.3 miliona dolar), i “It: Chapter Two” (5.4 miliona dolara).