‘Joker’ je najprofitabilniji film zasnovan na stripu svih vremena

Warner Bros. je svo vrijeme smatrao da će Joker da bude uspješan film.

Ovaj psihološki film zasnovan na stripu na venecijanskom filmskom festivalu u augustu ove godine osvojio je Zlatnog lava na zanjbolji film. Nakon prikazivanja na Toronto film festivalu ponovo je dobrio odlične kritike, što je sigurno jedan od razloga njegovog velikog uspjeha.

Što se tiče zarade u kinima, film je blizu da zaradi 1 milijardu dolara, što je bilo i očekivano, ali Forbes je objavio kako ga trenutna zarada od 957 miliona dolara već čini najprofitabilnijih filmom zasnovanim na stripu svih vremena.
Razlog za to je budžet filma koji je iznosio samo 62,5 miliona dolara.

Naravno, Avengers: Endgame najgledaniji je film svih vremena sa zaradom od 2.798 miliona dolara, ali je i budžet filma iznosio negdje između 350 i 400 miliona dolara.

Naravno, očekuje se i u narednom periodu kako će Joker nastaviti da zarađuje novac u kinima. Razlog za to je što treba da uslijedi period kada se glumcima i filmovima dodjeljuju nagrade, a obzirom na odličnu ulogu Joaquin Phoenix-a kao Jokera, očekuje se da bi film mogao da pridobije dodatnu pažnju publike, i naravno ostvari dodatnu zaradu u kinima.

To se desilo prošle godine sa glumcem Rami Malek i njegovim Oscarom za najboljeg glumca u filmu Bohemian Rhapsody. Nakon Oscara publika je masovno išla da gleda film, što je u konačnici donijelo zaradu od 903,7 miliona dolara.