Vijesti

Jednaki honorari u Hollywoodu još samo san

Tokom 2018. godine Hollywood su potresale optužbe za seksualno zlostavljanje, zbog kojih je optužen filmski mogul Harvey Weinstein. Osim optužbi za seksualno zlostavljanje glumica, javnost je u tom periodu saznala i za neravnopravnost koju su glumice trpjele kada je u pitanju plaćanje za angažman na filmu, jer su honorari bili nesrazmjerno manji u odnosu na honorare kolega glumaca.

Jedan od prvih primjera ove neravnopravnosti bio je glumac Mark Wahlberg, koji je bio plaćen 10 puta više nego njegova koleginica Mišel Vilijams, koja je igrala s njim u ostvarenju “Sav novac na svijetu”.

Vilijamsova se na filmu pojavljivala u istoj minutaži kao i Wahlberg, a ono što je posebno poražavajuće je činjenica da je nakon premijere filma dobila bonus od hiljadu dolara, dok je njen kolega Mark Valberg naplatio 1,5 miliona dolara.

Industrija je ovom pojavom doživjela veliki poraz i upaljen je alarm sa jasnom porukom da žene u svijetu zabave moraju biti isto plaćene kao muškarci.

I pored blagog progresa, stručnjaci ističu da se nije mnogo promijenilo od 2018. godine, te da je i pojava pandemije virusa korona znatno otežala rad filmskim radnicima. Pored toga, na površinu je isplivao i problem rasizma i stvaranje pokreta “Black Lives Matter” nastalog zbog tragičnog ubistva Džordža Flojda.

Glumice, ali i glumci manjinskih etničkih grupa su bili primorani da angažuju advokate kada su u pitanju pregovori o visini honorara, a advokati ističu da pored svih napora za izjednačavanje, glumice se i dalje moraju boriti za jednakost sa kolegama glumcima.

Linda Ličter koja zastupa režiserke Niki Karo i Kloi Zao ističe da su pregovori sa studijima posebno izazovni i teški.

“Bila sam u situaciji gdje sam vidjela kako muškarci za određeni posao dobijaju X svotu novca, dok žene sa istim kvalifikacijama dobijaju polovinu od te sume. Smatram da je klima po pitanju visine honorara malo popravljena, ali stanje još nije najbolje po glumice i glumce drugih etničkih grupa”, istakla je Ličterova.

Jedan od novijih prikaza ove nejednakosti je slučaj serije “Crazy Rich Asians”, autorke Adele Lim, koja je dobila znatno manje novca od njenog muškog kolege, zbog čega je odustala od snimanja drugog nastavka serije za “Warner Bros” produkciju. Ona je navodno dobila 110.000 dolara, dok je njen kolega naplatio između 800.000 i jednog miliona. “Warner Bros” još nije dao komentar na ovu pojavu. Što se tiče pripadnika drugih etničkih grupa, slučaj Džordža Flojda je prodrmao javnost, zbog čega afroamerički glumci dobijaju više angažmana i veće plate na filmu.