Izčezao Courrèges, krojač modernog doba

André CourrègesStilizirao modna otkrića 60-ih godina

Hlače, male ravne čizmice, bijele i ružičaste mini suknje, haljine pastelnih boja … su neke od karakteristika originalnosti, galskog modnog kreatora koji se ugasio, nedavno, u 92. godini postojanja.
Sve mlade Francuskinje koje su 1965. godine odbile nositi stroge ulične kostime njihovih majki, otkrivanjem gornjeg dijela nogu pod kratkim mini suknjama, danas se osjećaju napuštenim. Čovjek koji je uobličio odjevna otkrića revolucionarnih 60-ih prošlog stoljeća, je otišao nakon dugotrajne, 30-godišnje borbe sa Parkinsonovom bolesti !

Dvadesetdvogodišnji André Courrèges je 1945. došao u Pariz, sa diplomom inžinjera i čvrstom namjerom da postane ugledni i traženi modni kreator! Najprije je studirao arhitekturu pa je napustio- zbog mode. Pretpostavio je konstrukcije radu na volumenima suknji i naramenica, što mu je pomoglo brzo iznalaženje vjerne klijentele.
Najprije je kreirao kod Jeanne Lafaurie, vlasnice skromne pariške modne kuće, pa ga je primijetio čuveni Cristobal Balenciaga. kod kojeg je usavršavao obrtništvo, više od desetljeće.
U proljeće 1961. naučnik napusta učitelja i započinje, ličnu modnu avanturu!

Courreges 1965Uspješna emancipacija

Parižanke nose njegove hlače “za izlaske”, ravne čizmice, trapez haljine, tajice od fine vune, vinylnu odjeću, nekoliko nijansi bijele boje, ruzičaste i žute. Žene su pronašle stil koji je odgovarao epohi i njihovom nezavisnom načinu shvatanja svijeta kao i želji za novitetima. Konvencionalne modne smotre su promijenjene: Courrèges uvodi muziku na podije, manekeni slobodnije hodaju, plešu ili se igraju, smiju…
Krajem desetljeća kreator predstavlja Couture Future, predivnu liniju prêt-à-porter. Odjeća je ostvarena serijski i pet puta je cijena manja od uobičajenih. Za trajanja sedmog desetljeća 20-og stoljeća, Courrèges je proširio djelatnosti pa ostvaruje mirise, nakit, muške linije, naočale, stoljnjake, kućne ukrase. Čak je “oblačio” i automobile!

Sredinom 90-ih godina napušta aktivno kreiranje i ostvaruje kvalitetna, umjetnička djela: slika i vaja. Ostali kreatori nastavljaju nadahnjivati se njegovom estetikom. Ime Courrèges je u prvom planu jer je 2011. brand u vlasništvu Jacquesa Bungerta i Frédérica Tortotinga. Prošlog septembra, designerski duo Arnaud Vaillant-Sébastien Mayer koji je unuk vlasnice l’Oréala Ingrid Bettencourt, predstavili su novu liniju konfekcije, vjernu kreatorovom duhu.
Najveća zasluga André Courrègesa je što je aktivno učestovao u emancipaciji savremenog društva.

Džana Mujadžić

Courreges