Hercules: The Legend Begins (2014) (recenzija)

Ono što je loše u američkim filmovima koji se bave grčkom mitologijom je to što su svi nekako sklepani na isti kalup, i čovjek više ne može previše da očekuje od tih filmova.

O učenju mitologije da i ne govorimo, jer kada oni izopače neku mitsku priču onda od nje nastane neka nova priča koja nema veze sa svojim izvorom.

Svi koji su ikada išta pročitali o Herkulu znaju da mu je glavna motivacija za njegove pohode bilo prestolje. Međutim, u ovom filmu Herkulu je, naravno, glavna motivacija žena, ili ti ga ljubav, kako bi oni rekli.

Od izvornog Herkula ovaj je zadržao jedino snagu i ubijanje Nemejskog lava, sve ostalo je naprosto isparilo, mada mislim da bi prava ekranizacija mistske priče bila i više nego odlična.

 

Da se podsjetimo dvanaest zadataka koje je Herkul morao da odradi da bi mu bilo dozvoljeno prestolje:

– Ubiti Nemejskoga lava;
– Ubiti Lernejsku hidru (aždaja sa devet glava);
– Pobiti sve Stinfalijske ptice;
– Uhvatiti kerinejsku košutu;
– Ubiti surimatskog vepra;
– Očistiti štale elidskog kralja Augija;
– Ukrotiti kretskog bika;
– Dovesti Diomedove kobile-ljudoždere;
– Donijeti Hipolitin pojas;
– Dotjerati Herionova goveda;
– Dovesti Hadovog psa Kerbera;
– Donijeti zlatne jabuke iz vrta Hesperida;
Bilo bi odlično pogledati Herkula onakvog kakav jeste, na pohodima onakvi kakvi jesu.

Film Hercules: The Legend Begins ima odlične efekte, i ponudiće vam prizore koje vjerovatno niste vidjeli do sad. Sve u svemu, film nije loš ako ga ne povezujete sa originalnim mitom, i može da bude poprilično zabavan ako ste ljubitelj akcijskih filmova. Dakle, Hercules: The Legend Begins možete slobodno pogledati.