Home / Vijesti / Box Office / ‘Happy Death Day’ najgledaniji u kinima protekli vikend, ‘Blade Runner 2049’ nezaustavljivo propada

‘Happy Death Day’ najgledaniji u kinima protekli vikend, ‘Blade Runner 2049’ nezaustavljivo propada

Horor/triler ‘Happy Death Day‘ napravio je senzaciju u američkim kinima zauzevši prvu poziciju po gledanosti, sa zarađenih 26,5 miliona dolara protekli vikend.
Time je potisnuo na drugu poziciju možda i najbolji film u 2017. godini, ‘Blade Runner 2049‘, koji iz nepoznatih razloga ostvaruje katastrofalne rezultate u kinima. Zarada filma pala je u odnosu na prošli vikend za 54%, mada je i protekli vikend, koji je ujedno bio i premijerni, sam po sebi bio katastrofalan.

‘Happy Death Day’ govori o  Tree Gelbman (Jessica Rothe) koja se svaki put probudi na nad svog rođendana, i svaki put biva ubijena. Film je režirao Christopher B. Landon, a sniman je na osnovu scenarija Scott Lobdell-a. Film su radile produkcijske kuće Blumhouse i Universal.

Blumhouse stoji iza nekoliko uspješnih filmova, kao što je bio slučaj u januaru sa filmom “Split”, koji je tokom otvaranja zaradio 40 miliona dolara, a širom svuiejta zaradio 278.3 miliona dolara.
Sljedećeg mjeseca njihov film “Get Out” postao je najgledaniji u američkim kinima sa zaradom od 33.4 miliona dolara, dok je ukupno širom svijeta zaradio 253,1 milion dolara.
Produkcijska kuća takođe stoji iza uspješnih franšiza “Purge” i “Paranormal Activity”.

‘Blade Runner 2049’ ima veliki raiting na Rotten Tomatoes, 89%, dok na IMDb-u ima odličnu ocjenu 8,5.
Kritike su više nego dobre, štoviše odlične, ali ipak film je na nezaustavljivoj putanji da postane jedan od najvećih gubitnika u 2017. godini.
Već sada se sa sigurnošću može govoriti da je jedan od najvećih gubitnika u 2017. godini, ostaje nam samo da vidimo koliki će taj gubitak da bude.
Naime, budžet filma iznosio je 150 miliona dolara, plus ostali troškovi, što iznosi preko 200 miliona dolara.
U prve dvije sedmice prikazivanja filma širom svijeta uspio je da zaradi tek 109,8 miliona dolara. Pretpostavljamo da film neće sa zaradom u kinima uspjeti ni da zaradi da pokrije troškove, a o dodatnoj zaradi da i ne govorimo.

Deset najgledanijih filmova u SAD i Kanadi protekli vikend (zarada u milionima dolara):

1. Happy Death Day – 26,5
2. Blade Runner 2049 – 15,1
3. The Foreigner – 12,8
4. It – 6
5. The Mountain Between Us – 5,6
6. American Made – 5,4
7. Kingsman: The Golden Circle – 5,3
8. The LEGO Ninjago Movie – 4,3
9. My Little Pony: The Movie – 4
10. Victoria and Abdul – 3,1