Početna / Vijesti / Glavnu nagradu američkog Udruženja filmskih glumaca osvojio je film “Black Panther”

Glavnu nagradu američkog Udruženja filmskih glumaca osvojio je film “Black Panther”

“Black Panther” Marvelov blockbuster odnio je pobjedu filmovima “Roma” i “Favourite” koji imaju najviše nominacija za Oscara, ali i drugim filmovima koji su bili u konkurenciji za ovu nagradu.

Glumačku ekipu najprodavanijeg filma o superherojima u historiji SAD-a uglavnom čine renomirani afroamerički glumci – Angela Basset, Chadwick Boseman, Danai Gurira, Michael Jordan, Lupita Nyong’o i Forrest Whitaker. Na pitanje da li je film “Black Panther” promijenio filmsku industriju, glavni glumac Chadwick Boseman odgovorio je stihovima Nine Simone: “Biti mlad, nadaren i crn”.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Glenn Close za ulogu u filmu “The Wife”, dok je najboljim glumcem proglašen Rami Malek koji je u filmu “Bohemian Rhapsody” utjelovio Freddieja Mercuryja, frontmena grupe Queen.

Mahershala Ali je za ulogu u filmu “Green Book” osvojio nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu, dok je nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu dobila Emily Blunt za ulogu u horor trileru “A Quiet Place” koji je režirao njen suprug John Krasinski.
“Ti si nevjerovatan reditelj. Presretna sam što te imam u životu i što smo zajedno radili na ovom filmu”, rekla je Blunt prilikom preuzimanja nagrade.

Nagrada za životno djelo dodjeljenja je Alanu Aldi, 83-godišnjem glumcu, komičaru, reditelju i producentu.

Nagrade za najboljeg glumca i glumicu u televizijskom filmu dobili su Darren Criss i Patricia Arquette.

Iako nemaju dugu tradiciju kao Zlatni globusi, SAG nagrade bitan su kriterij u svijetu filmskih i televizijskih postignuća.