Vijesti

Freeman je oduševio javnost sinoćnjim performansom na otvorenju SP-a

Legendarni američki glumac Morgan Freeman sinoć je, dirljivim performansom, upotpunio otvorenje Svjetskog prvenstva u Kataru. Tokom svog govora s porukom jedinstva i zajedništva, nosio je samo jednu rukavicu, a iza svega se krije tragičan razlog.

Freeman je privukao veliku pažnju javnosti tokom svog sinoćnjeg govora na otvorenju Svjetskog prvenstva u Kataru, gdje mu se na sceni pridružio i ambasador spektakla Ghanim Al Muftah.
No, osim dirljive poruke koju je glumac poslao javnosti, nekima je za oko zapala i rukavica koju je oskarovac nosio samo na svojoj lijevoj ruci. Iza svega se krije tužan i tragičan razlog.

Naime, riječ je o kompresijskoj rukavici koju 85-godišnji glumački veteran nosi već godinama, otkako mu je lijeva ruka ostala paralizirana nakon saobraćajne nesreće prije 14 godina.
Iako je glumac nosi već gotovo godinama i vješto je skriva svoju ruku, pa i samu rukavicu, no ovoga puta odlučio je zadržati na ceremoniji otvaranja SP-a, zbog čega je naročito zapala za oko javnosti.

Freeman je nakon nesreće 2008. godine pretrpio teške povrede i imao je sreću da je ostao živ. Njegov automobil, koji se više puta prevrnuo, završio je u jarku, dok su glumca s mjesta nesreće odveli helikopterom.

Glumac i danas trpi stalne bolove zbog hroničnog stanja mišića – fibromijalgije, koja proizlazi iz slomljenog ramena koje je zadobio u nesreći. Njegova ruka je zadobila teško oštećenje živaca, koje čak ni ljekari nisu uspjeli popraviti, a kompresijska rukavica mu služi za održavanje protoka krvi.

U sinoćnjem performansu, podsjetimo, Freeman i Al Muftah sve su oduševili svojim govorom.

“Uputili smo poziv jer su svi dobrodošli. Ovo je poziv cijelom svijetu”, rekao je glumac.

Na kraju, dvojac se složio da je “ono što nas spaja ovdje, u ovom trenutku, mnogo veće od onoga što nas dijeli”.

“Kroz sve razlike u jeziku postoji zajednička nit nade, ushićenja i poštovanja. Možda ne razumijemo riječi, ali u najdubljem dijelu sebe moramo cijeniti i razumjeti emocije koje nas sve povezuju”, rekao je Freeman.

Njihova izvedba je dobila gromoglasan pljesak publike, a gledatelji iz cijelog svijeta iskazali su veliko poštovanje prema filmskoj legendi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)