Fotograf Gérard Rondeau iznenada umro u Parizu

gerard_rondeau_photographeSlike što postavljaju pitanja

Francuski fotograf Gérard Rondeau što je izdao nekoliko djela o ratu u Bosni i Hercegovini, te snimio dokumentarni film o Sarajevu, umro je nedavno od galopirajućeg, uopćenog raka u 63 godini u pariškom predgrađu Créteil.
Fotografska umjetnost sina nastavnika iz Châlons-sur-Marne posjeduje posebnu geometriju, stvorenu naglašivanjima svjetlosti i nijansi sjena kao i jedva sugeriranom naracijom, što djeluje kao suspens. Rondeauvove fotografije postavljaju pitanje ali ne odovaraju na njih. Umjetnik je dobro znao negativnost i bezličnost unaprijed spremljenih odgovora! Najprije vrstan portretist poznatih ali i anonimnih ličnosti nije se posvećivao fotgrafskom trenutku, nego njegova ostvarenja posjeduju jedinstvenu i kompliciranu priču što zahvaljujući autorovom umijeću prelazi u misli gledatelja. Druga strana njegovih prepoznatljivih fotografija posvećena je prirodnim nepogodama i ratovima- prošlim i aktualnim.

Sarajevo u Kući europske fotografije

Detaljan kroničar sarajevske svakidašnjice, često je boravio u gradu pod Trebevićem između 1992. i 1996. godine. U opsjednutoj uvali, nastale su ideje za objavljene knjige “Tišina i ništa u okolici” koju je 1994. objavio galski izdavač “Actes Sud”, uz suradnju urednika i novinara Zlatka Dizdarevića, zatim “Oslobođenje, novina koja odbija umrijeti” u izdanju kuće “La Découverte”, 1996.
Djela ne posjeduju schoc fotografije ali je svaka poseban odraz kronike svakodnevnog straha od srpskih snipera i granata, slučajno bačenih iz neljudske želje za zastrašivanjem i ubojstvom, ali i opisa novine čija redakcija ne želi prestanak objavljivanja, služeći se novinskim papirom iz štamparije kao zaklonom protiv metaka.
Pariška Kuća europske fotografije posvetila je prošle godine Gérardu Rondeau dugotrajnu, retrospektivnu izložbu u kojoj su prizori iz Bosne i Hercegovine imali značajno mjesto i dostojan pomen, na najveći starokontinetalni konflikt kraja prošlog stoljeća.
Prije dvije godine nanovo sa Dizdarevićem, Gérard Rondeau je snimio i film o prijestolnici BiH pod nazivom “Sve je krenulo naopako” /Tout a mal tourné/. Rondeau je pokazao svoje ostvarenje od 14 minuta i 45 sekundi na Ceremoniji obilježavanja početka Prvog svjetskog rata u Sarajevu. U filmu je znalački pokazao bosanskohercegovačke događaje sa početka i kraja 20 stoljeća, što su se događali pred očima svijeta.

Džana Mujadžić