Film o bh. djeci u ratu na Festivalu Primed u Marseille-u

affiche_sarajevo-des-enfants-dans-la-guerre_1U ime 11500 poginule djece Sarajeva

Dokumentarno filmsko ostvarenje galske rediteljice i književnice Virginie Linhart : “Sarajevo, djeca u ratu” u trajanju od 52 minuta, danas je predstavljeno u zvaničnom natjecanju poznatog filmskog Festivala PriMed, što se aktualno održava u Marseilleu.
Osamnaesto izdanje ove značajne filmske smotre, što se održava pod znakom unapređivanja oblasti Sredozemlja, uvrstilo je i dokumentarac “Atentat u Sarajevu”, nekadašnjeg urednika sarajevske televizije Nedima Lončarevića, danšnjeg reportera trećeg programa francuske televizije u Parizu. Oba ostvarenja se natječu u kategoriji Mediteranske memorije.

Virginie Linhart, doktor socijalne politikologije s Instituta političkih znanosti u Parizu je imala originalan pristup filmu, upotrijebivši rushes i slike djece koja su teško ranjena, liječena u francuskom olimpijskom gradiću Albertville, u oblasti Savoie. Ovaj dragocijeni materijal, dragovoljno ustupljen od strane pariškog reditelja Romaina Goupila, poslužio je rediteljici kao uvod u originalno djelo “Sarajevo, djeca u ratu”. Zahvaljujući malom DVD lektoru, dobila je dragocijena svjedočanja mladih o ratu.

Život jači od smrti

Danas odrasle osobe Vanja, Adnan, Nađa, Nijaz i Šejla, u ratno vrijeme su imali 9, 8, 2 ,12 i 13 godina. Iako teško ranjeni, nisu posustali pa su uspjeli završiti škole i fakultete, imati djecu i normalno živjeti iako mnogima nedostaju stopala, ruke, noge …
Francuska rediteljica im je zahvalna što su naučili jezik pa je mogla zabilježiti njihova svjedočanstva na svom, maternjem jeziku i upotrijebiti ih na najbolji način.
Virginie Linhart nije propustila istači kako je bivši predsjednik François Mitterrand favorizirao napadače i okupatore, u strahu da ih ne povrijedi. Ali Kouchnerov koridor je pomogao mnoštvu najmlađih, otići u inozemstvo gdje su liječeni i spašeni od teških povrijeda, koje su mogle biti smrtonosne.

Džana Mujadžić