Vijesti

Film “Modni skandali” na kanalu Arte

Film Modni skandaliModa u svim stanjima

Provokacije, transgresija, financijske prevare… Moda je desetljećima upetljana u mnoštvo skandala, različitih vrsta!

Galski reditelj Loïc Prigent je ostvario zanimljiv i neobičan dokumentarni film od 52 minute na temu, sa moštvom najupečatljivih slučajeva. Obrađene su afere Johna Galliano, “Cocaine Kate”, izlazak pred sud Naomi Campell zbog događaja afere “Okrvavljenih dijamanata” isto kao i skandali golih manekenki Ricka Owena, kao i mržnja prema ženskom rodu, koju je ispoljavala slavna Coco Chanel. Film na inteligentan i duhovit način opisuje modnu sredinu, znalačkom smjesom arhivski dokumenata i direktnih svjedočenja.

Galsko-njemački tv kanal Arte je podržao upornog reditelja, najprije novinara, pa prikazuje film u originalnoj verziji 23. srpnja u 22h i 35 minuta a od 17-og ovog mjeseca do 21. kolovoza pokazuju se isječci ostvarenja, u emisijama pod nazivom Transgreija, Financije, Današnja moda, Mladi, Etika. Film je koprodukcija Artea, Derafa i Bangunija.

Protagonisti koji to nisu željeli biti već su pripremili dokumenta za optužbe hrabrog novinara, koji je smjelo upozorio na prave i istinske događaje današnjeg, svjetskog fashiona.

Dženana Mujadžić