“Opsada” Rémyja Ourdana na kanalu “Arte”

sarajevo-tokom-opsadePriča o otporu i izdržljivosti

Sarajevo je 1992. godine bilo europski grad poput drugih! Ali početkom travnja ga je opsjela srpska vojska i četiri slijedeće godine stanovnici su živjeli opkoljeni, bombardirani pod artiljerijskom vatrom i snajperskim mecima…

Više od dva desetljeća kasnije slike tih Europljana stavljenih u posebnu i rijetko upamćenu zamku, njihovih okrvavljenih tijela, nevjerovatnog otpora, želje za preživljavanjem i opstankom imaju profetski smisao.
Predstavljen ovih dana na poznatom njemačko-francuskom kanalu “Arte”, film “Opsada /Le Siège/, galskog/ novinara Rémyja Ourdana i Patricka Chauvina, dobitnik Zlatne Fipe u Biarritzu, na Međunarodnom festivalu audiovisuelnih programa održanom prošlog sjećnja, privukao je milijune gledatelja.

– Htio sam ostvariti film sa gledišta blokiranih i učiniti da njihova priča postane univerzalana”- ističe autor i reditelj Ourdan. Nisam ni pokušao objasniti historiju balkanskih ratova sa kraja 20. stoljeća. Evakuirao sam diplomatiju i politiku da bih izložio priču građana što su se odjednom našli opkoljeni i uništavani”! Film pokazuje njihov otpor ali i solodarnost, borbu sa neprijateljem i užasnim uvjetima postojanja te načinima preživljavanja. Na kraju su se sami odbranili; nisu dobili pomoć ali nisu ni posustali.

Ostvarenje sa mnogo humanosti, ujedno kompleksne, njezne brutalne govori o životu u opkoljenom gradu, za vrijeme 1400 dnevne blokade. Reditelj je u film unio mnoštvo svojih reportaža snimljenih za RTL.
Dokumentarac “Opsada” je također bezvremenska priča o najužasnijem i najgorem obliku rata u kojem su obićni građani zarobljenici ali i ulog vojnih poduhvata cijelog kontineta. Savršeno je pokazan njihov moralni i zajednički otpor, jednako značajan kao i vojna premoć. Ovdje kao i u ostalim opsjedama među kojima su trojanska i lenjingradska, Sarajevo pokazuje svoj heroizam i kolektivnu nadu.

Džana Mujadžić