Home / Biografije / Emil Tedeschi – Biografija

Emil Tedeschi – Biografija

Hrvatski je poduzetnik, porijeklom iz Venecije, osnivač i vlasnik Atlantic Grupe, rođen u Splitu 6. aprila 1967. godine. Tedeschi je drugi najbogatiji Hrvat prema ocjeni časopisa Forbes za 2013. godinu. Dugogodišnji je prijatelj i velika podrška Sarajevo film festivalu

Emil je 1989. godine počeo raditi u očevoj firmi u Trstu, ali ubrzo prelazi u Meteor holding London, tvrtku za trgovinu celulozom i papirom. S 22 godine postao je direktor milanske podružnice. Tvrtku Atlantic Trade osnovao je samostalno 1991. godine sa šest zaposlenika koje je uzeo iz zagrebačke podružnice Meteor holdinga. Njegova tvrtka tada je rasla od prodaje guma za žvakanje Wrigley i čokoladica Ferrero.

Kompaniju je širio akvizicijama od kojih su najpoznatije one Cedevite i Neve od velikog farmaceutskog mastodonta Plive, te kasnije slovenske Droga Kolinske. Transakcija je bila vrijedna 382 milijuna eura, a kupio ju je kreditom Europske banke za obnovu i razvoj. Nakon tog širenja njegovo poslovno carstvo ukupno ima 5400 zaposlenih i promet od 711 milijona eura. Vlasnik je i najvećeg privatnog lanca ljekarni Farmacia.

Od 2005.-2007. bio je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca i član Gospodarsko socijalnog vijeća. Takođe je član Trilateralne komisije. Počasni je konzul Irske u Republici Hrvatskoj. Od 2010. do 2015. godine bio je član Savjeta za gospodarstvo Predsjednika Republike.

Godine 2012. diplomirao na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta. Vlasnik je košarkaškog kluba Cedevita.

Privatni život
U barku je sa suprugom Majom i imaju dvoje djece. Žive u vili od skoro hiljadu četvornih metara na zagrebačkom Gornjem gradu, koja je kulturno dobro. Ljeti se odmaraju u vili na Hvaru.

Nagrade koje je dobio
2002. Proglašen je menadžerom godine prema izboru Hrvatske udruge mendžera (CROMA)
2006. Izabran je odlukom stručnog žirija Kapital Networka za biznismena godine
2010. “Večernjakov pečat” kao biznismen godine u regiji jugoistočne Europe, te državno odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića za posebne zasluge za biznis
2011. Počasno srce Sarajeva