„Druk” najbolji evropski film 2020. godine

Film Thomasa Vinterberga, Druk (Another Round), proglašen je pobjednikom na 33. Evropskim filmskim nagradama.

Ova prestižna filmska manifestacija se održavala kao serija svakodnevnih mini online događaja. Svako večer dodjeljivane su nagrade najboljima, a grand finale održano je u subotu uvečer.

Nagradu na najbolji evropski film osvojio je Druk (Another Round), dok je za najboljeg evropskog reditelja proglašen autor ovog filma, Thomas Vinterberg.

Za najbolju evropsku glumicu proglašena je Paula Beer za ulogu u filmu „Undine” koji je prikazan na ovogodišnjoj Slobodnoj zoni i izazvao veliko interesovanje publike. Nagrada za najboljeg evropskog glumca otišla kod Madsa Mikkelsena za ostvarenje „Druk”.

Nagrada EFA za najbolji dokumentarni film dodijeljena je filmu „Collective” rumunskog reditelja Alexandera Nanaua.

Dodijeljene su nagrade i u sljedećim kategorijama: nagradu za najbolju komediju osvojio je film „The Big Hit – Un Triomphe”, najbolji animirani film je ostvarenje „Josep”, a film „All Cats Are Grey in the Dark” proglašen je evropskim kratim filmom godine.

Nagradu za najbolje vizuelne efekte dobio je film „The Platform”, dok je „Mala djevojčica” film koji je bio prikazan na ovogodišnjoj Slobodnoj zoni osvojio EFA nagradu za najbolji zvuk.

Evropska filmska akademija osnovana je 1988. godine i danas ujedinjuje preko 3.800 evropskih filmskih profesionalaca sa zajedničkim ciljem promovisanja evropske filmske kulture. Ove godine nagrada je zbog epidemije COVID-19, bila realizovana online u Berlinu, a EFA će biti dodijeljena u Rejkjaviku na Islandu 2022. godine.