Madsu Mikkelsenu nakon dvije godine uručeno Počasno Srce Sarajeva


Mads Mikkelsen, glumački velikan iz Danske, stigao je u glavni grad BiH uoči 28. izdanja Sarajevo Film Festivala, gdje mu je uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva.

Mikkelsen je Počasno Srce Sarajeva osvojio još 2020. godine tokom 26. izdanja festivala, međutim, zbog pandemijskih okolnosti, uručena mu je tek večeras na Metalcu.

Prije dodjele nagrade, glumac je prošetao crvenim tepihom gdje ga je dočekala gomila fanova priredivši mu nezaboravnu dobrodošlicu. Tom prilikom, slavni Danac dijelio je autograme i fotografisao se sa ljudima među kojima je vladalo uzbuđenje što će slavnog glumca vidjeti u Sarajevu.

Mikkelsen je danas, prije dolaska na Festivalski trg, prošetao glavnim gradom BiH i probao ćevape.

“Prvi put sam ovdje. Imao sam malo vremena da prošetam, pojedem ćevape i to je to što sam vidio za sada. Veoma sam sretan što sam na festivalu”, rekao je glumac.

Također, u Vijećnici ga je ugostila i gradonačelnica Benjamina Karić.
Publika i obožavatelji Mikkelsena, večeras u Ljetnom kinu Coca-Cola publika imaju priliku gledati projekciju filma “Lov” gdje on igra glavnu ulogu. Spomenuta uloga, 2012. godine glumcu je donijela nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Cannesu.

Mads Mikkelsen porijeklom iz Kopenhagena, rođen je 1965. godine. Svoju profesionalnu karijeru je započeo kao gimnastičar i plesač, ustrajno radeći na pozorišnim, televizijskim i filmskim projektima, da bi konačno postao najveća muška zvijezda u Danskoj i Skandinaviji.

Njegov filmski debi je glavna uloga u uspješnoj internacionalnoj krimi drami “Diler” iz 1996. godine koju je režirao Nicolas Winding Refn, ostalo je historija. Ostvario je uloge u brojnim ostvarenjima među kojima su i ona 2006. u filmu o Jamesu Bondu “Casino Royale” koji je ujedno i film o Bondu sa najvećom zaradom, dok je zapaženu ulogu ostvario i u “Hannibalu”.

U skorije vrijeme, Mikkelsen se pojavljuje u glavnoj ulozi u filmu “Još jedna runda” Thomasa Vinterberga, koji je osvojio Oscara za najbolji međunarodni igrani film 2021.

Ostavite komentar