Dr. House

Američka je medicinska dramska TV serija nagrađena s pet Emmyja i Peabody nagradom koja se u SAD-u emitirala od 16. novembra 2004. do 21. maja 2012. godine, ukupno 8 godina.

Autor serije je David Shore, koji je ujedno i izvršni producent zajedno s redateljem Bryanom Singerom. Tokom sezone 2007./08., Dr. House je bila najgledanija serija u SAD-u, te treća najgledanija emisija uopšte, iza Američkog Idola i Plesa sa zvijezdama.

Glavnog lika serije, doktora Gregoryja Housea, tumači britanski glumac Hugh Laurie, koji je za tu ulogu 2006. i 2007. dobio Zlatni globus, te Nagradu Ceha filmskih glumaca 2007. za najbolju glavnu mušku ulogu.

Doktor Gregory House je svojeglavni medicinski genij koji radi kao šef Odjela za dijagnostiku u fiktivnoj bolnici Princeton-Plainsboro u New Jerseyju. Većina epizoda počinje izvan bolnice, te prikazuje događaje koji su doveli do pojave simptoma kod glavnog pacijenta u toj epizodi. Tokom većeg dijela epizode, Houseov dijagnostički tim pokušava otkriti uzrok simptoma i izliječiti bolest.

Houseov cijenjeni odjel prima samo pacijente koji nisu dobili pravu dijagnozu što njihove slučajeve čini još kompleksnijim i suptilnijim. Uz sve ovo, House odbija surađivati u slučajevima koje smatra nezanimljivim. Slučajevi koji se pojavljuju u seriji su vrlo rijetki, ali realni.

Dr. House se u SAD-u emitiran na programu FOX. Serija je nastala kao koprodukcija Heel and Toe Filmsa, Shore Z Productionsa i Bad Hat Harry Productionsa u suradnji s NBC-om. Sve tri tvrtke su odgovorne za produkciju, a njihovi predsjednici su izvršni producenti. Shoreove ideje za seriju inspirirane su djelima Bertona Rouechéa.

Likovi u seriji

Hugh Laurie (Gregory House)

Engleski je glumac, komičar, pisac i muzičar, rođen 11. aprila 1959. godine. Dobitnik je Reda Britanskog Carstva. Britanskoj je publici poznat po ulozi u humorističnoj seriji “Crna Guja”, dok je svjetsku slavu doživio tumačeći lik Gregoryja Housea u američkoj dramskoj seriji “Dr. House”.

Lisa Edelstein (Lisa Cuddy)

Američka je glumica i književnica pozorišnih komada.Najpoznatija je po ulozi dr. Lisu Cuddy u FOX-ovoj medicinskoj seriji Dr. House.

Robert Sean Leonard (James Wilson)

Američki je filmski i pozorišni glumac, rođen 28. veljače 1969. godine u Jersey City, New Jersey, najpoznatiji po ulogama Jamesa Wilsona u seriji Dr. House i Neila Perryja u filmu Društvo mrtvih pjesnika.

Omar Hashim Epps (Eric Foreman)

Američki je glumac, pjevač, tekstopisac i muzički producent. Glumio je u filmovima Juice, Major League II, Higher Learning, Vrisak 2, The Wood, In Too Deep i Ljubav i košarka. Na televiziji se pojavio u Hitnoj službi kao dr. Dennis Gant, a od 2004. glumi dr. Erica Foremana u FOX-ovoj medicinskoj seriji Dr. House.

Jennifer Marie Morrison (Allison Cameron)

Američka je glumica, manekenka i filmska producentica. Najpoznatija je po ulozi dr. Allison Cameron u FOX-ovoj medicinskoj seriji Dr. House, koju je igrala preko 5 godina.

Jesse Spencer (Robert Chase)

Australijski je glumac i muzičar. Najpoznatiji je po ulozi dr. Roberta Chasea u FOX-ovoj medicinskoj seriji Dr. House, te ulozi Billyja Kennedyja u australijskoj sapunici Komšije (Neighbours).