Home / Vijesti / Dokumentarac “Scream for Me Sarajevo” od 10. maja u kinima širom SAD-a i Kanade

Dokumentarac “Scream for Me Sarajevo” od 10. maja u kinima širom SAD-a i Kanade

Premijera dokumentarnog fila bh. produkcijske kuće Prime Time “Scream for me Sarajevo” bit će prikazan i u kinima širom SAD-a i Kanade, a zakazan je za 10. maj.

Film “Scream for me Sarajevo” važi da predstavlja najznačajniji dokumentarni film o opsadi Sarajeva. Dokumentarac u fokusu ima koncert engleskog pjevača kultne heavy metal grupe Iron Maiden Brucea Dickinsona u ratnom Sarajevu 1994. godine. U filmu su se uspjeli uklopiti svi segmenti i akteri ovog događaja koji je na trenutak sve građane Sarajeva sklonio od ratnih strahota i užasa. Ispričana je priča o opsadi Sarajeva i nevjerovatnom duhu građana.

“Uz snimke historijskog koncerta film je predstavio i druga dešavanja koja su organizovana uprkos zločinima koji su se tada događali u glavnom gradu BiH. Intervjui s bendom, organizatorima i radnicima na sigurnosti donose sliku surove realnosti ispunjene opasnošću i često barbarskim uvjetima koji se dešavaju okolo”, piše Basin radio iz američke države Wyoming.

Adnan Čuhara, direktor i producent kuće Prime time, potpisao je ugovor s engleskom distribucijskom kućom Eagle Rock Entertainment – Universal za veliku svjetsku distribuciju filma reditelja Tarika Hodžića i scenariste Jasenka Pašića. Od premijere na Sarajevo Film Festivalu “Scream for me Sarajevo” je osvojio tri nagrade i oborio nekoliko festivalskih rekorda.

Pogledajte trailer filma: