“Scream For Me Sarajevo” otvara takmičarski program 22. SFF-a

Scream For Me Sarajevo“Scream For Me Sarajevo” otvoriće takmičarski dio programa u kategoriji dokumentarnog filma na 22. Sarajevo Film Festivalu.

Za ovaj film postoji mišljenje da je jedan od najvrijednijih filmova o sarajevskoj opsadi, a govori o frontmenu kultnog metal benda Iron Maiden, Bruceu Dickinsonu i njegovom bendu koji su 1994. godine održali kontert u tada opkoljenom Sarajevu.

Ideja o nastanku filma potekla je od autora Jasenka Pašića, dok je režiju ovog dokumentarnog ostvarenja potpisao Tarik Hodžić.

“Kada mi je Jasenko prvi put ispričao priču o dolasku i koncertu Brucea Dickinsona u ratno Sarajevo, sjećam se da sam mu nakon mog prvobitnog iznenađenja rekao da je to odličan način da se iz jednog novog ugla ispriča priča o gradu pod opsadom”, izjavio je režiser Tarik Hodžić.

“Ideja za film nastala je noći kada sam pročitao priču Chrisa Dalea o koncertu Bruce Dickinsona 1994. u Sarajevu. Tada je krenula potraga za ljudima koji su te noći bili u BKC-u i sklapanje priče koja je rezultirala filmom. Tatjana Bonny, Alex Elena, Tarik Hodžić i Adnan Ćuhara su ljudi koji su sa mnom stvorili ovaj film, koji će prikazati svu surovost i sav užas opsade Sarajeva, ali i to kako su ljudi, u takvim uslovima, kako sami kažu, normalno živjeli. ‘Scream For Me Sarajevo’ je film o životu”, izjavio je autor filma Jasenko Pašić.

Film će nakon svjetske premijere na SFF-u imati i svoj festivalski život, kao i svjetsku distribuciju”, izjavio je producent Adnan Ćuhara, te dodao: “Ove godine u Produkciji Prime Time nakon šest godina rada završavamo i prvi dugometražni animirani film ‘Birds Like Us’, za kojeg su glasove posudili velike svjetske zvijezde, među kojima je troje oskarovaca, a za koji muziku potpisuje legendarni Peter Gabriel. Kvalitet filma su prepoznali naši domaći partneri BH Telecom kao i strani investitori Turska radio-televizija (TRT), te Abigail Disney. Film je podržala Fondacija za kinematografiju FBiH. Po završetku ovog filma, očekujemo njegovu svjetsku promociju i distribuciju. Osjećaj je nevjerovatan da uskoro sa dva velika projekta prezentiramo bh. kinematografiju širom svijeta”.

Premijera filma “Scream For Me Sarajevo” će biti održana 13. augusta 2016. s početkom u 15 sati u sarajevskom kinu Cinema City.