Dokumentarac o Kusturici prikazan u Parizu

Kusturica Balkan's bad boy Balkanski huligan

Dokumentarni portret Emira Kusturice, od 60 minuta, zajedničko ostvarenje bugarskih cineasta i novinara Javora Veslinova i Georgi Toseva kojima je u pisanju scenarija pomogla Ana Jovanović, prikazan je nedavno na 24 izdanju Frankofonskog filma u Parizu. Produkcija bugarskog Shortcuta i francuskog Aix Marseille Univiersité dobila je Grand prix u Rumuniji i nagrađena na Sofia Film Festivalu. Ostvarenje je i kandidat za Međunarodni festival audiovisuelnih programa čije će se 29 izdanje održati slijedećeg januara u Biarritzu.

Sniman kao reportaža film prati reditelja u Saint Petrersburg, na konferenciju za štampu na kojoj je iznio brojne netačnosti oko ponovnog snimanja sa Johnnyjem Deepom ili filmu u kojem bi Benicio del Toro bio glavni junak što se nisu ostvarili.

Takodjer je bilo riječi o “velikom i neograničenom uspjehu punk opere “Vrijeme Cigana” održane u Nacionalnoj operi Paris-Bastille” za koju su muziku napisali Dejan Sparavalo, Nenad Janković i rediteljev naslijednik Stribor. Krajem juna 2007. godine događaj je rijetko pominjan u pariškom, kulturnom životu.
U filmu čiji je originalni naziv “Kusturica Balkan’s Bad Boy” cineast tvrdi kako će otvoriti Međunarodni Filmski Festival u Cannesu s ostvarenjem “Mliječni put”! U Komitetu manifestacije, smještenom u pariškoj ulici Amelie kategorično odbijaju navode, jer se svake godine u aprila sastane komisija koja odlučuje o detaljima.

Nestanak nadahnuća

Reditelji su pokazali već viđene snimke poznatih glumaca koji su posjetili Drven grad, ali i zdanja Andrić grada, za koje cijeli svijet zna da su oličenje neukusa i izgrađene na sportskom stadionu sa kojeg su brojni građani odvedeni u smrt. Snimljen je i telefonski razgovor koji je Maradona ostvario sa Kusturicinom majkom Senkom, izčezlom dan poslije.

Zoran Hamović, Dejan Sparavalo, Elia Suleiman, Nuri Bilge Ceylan, Olivier Horlait, Dragoslav Pecikoza iskazali su svoje mišljenje o reditelju i svi se slažu u jednom: Kusturica je lud!

Na projekciji u belgijskom kulturnom centru Wallonie-Bruxelles u Parizu, vidjeli smo i rediteljeve naslijednike na ekranu i na ćas suprugu Maju koja kako kažu bugarski cineasti, ne razgovara sa javnošću jer ne želi zasjeniti supruga! Različite asistentice i tajnice iz Drven grada kompletirale su sliku o reditelju, za kojeg svjetski stručnjaci tvrde da je izgubio nadahnuće za sedmu umjetnost.

Džana Mujadžić