Vijesti

Dobitnik Zlatne palme u Cannesu za film “Parasite” je Bong Joon-ho

Bong Joon-ho južnokorejski režiser i scenarist dobitnik je ovogodišnje Zlatne palme u Cannesu za socijalnu satiru “Parasite” ili u prijevodu “Parazit”.

Južnokorejski režiser poznat je po filmovima “Okja” i “Snowpiercer”, a dobio je pozitivne kritike za svoj novi film “Parasite”, o siromašnoj porodici koja se predstavljala kao mnogo bogatija nego što jeste.

Bong Joon-ho je prvi korejski režiser koji je osvojio glavnu nagradu u Cannesu, nakon posljednjeg nastupa u konkurenciji s filmom “Okja” 2017. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=JLIIxDQmjyg&feature=youtu.be

Bila je to potpuno neočekivana odluka budući da su Quentin Tarantino i Pedro Almodovar, odnosno njihovi filmovi “Bilo jednom u Hollywoodu” i “Bol i slava”, bili favoriti u utrci za prestižnu nagradu 72. festivala u Cannesu.

Quentin Tarantino je ostao praznih ruku uprkos široko prihvaćenom kritičkom dojmu, kao i drugi režiseri u “teškoj kategoriji”, kao što je Ken Loach, čija je drama “Sorry We Missed You” ostavila dobar utisak na početku festivala.

Nagradu “Grand prix”, drugu najprestižniju na kanskom festivalu, dobio je film “Atlantics” francusko-senegalske režiserke Mati Diop.

Braća iz BelgijeJean-Pierre i Luc Dardenne osvojili za nagradu za najbolju režiju, za film “Mladi Ahmed”.

Nagradu za najboljeg glumca osvojio je Antonio Banderas za film “Bol i slava”.

Britanska glumica Emily Beecham proglašena je za najbolju glumicu za ulogu u filmu “Mali Joe”.