Filmski festivaliVijesti

‘Triangle of Sadness’ najbolji film 75. Filmskog festivala u Cannesu

Novi film Rubena Ostlunda “Triangle of Sadness” osvojio je Zlatnu palmu za najbolji film na 75. Filmskom festivalu u Cannesu!

Jedan od koproducenata ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, a film je koproduciran u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra – Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS). Koproducenti filma ispred Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović.

Ovo je druga Zlatna palma Ostlundu, predsjedniku žirija 25. Sarajevo Film Festivala (2019.). Nagradu je osvojio i 2017. za film “Kvadrat” (“The Square”).

“Triangle of Sadness” je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, par manekena, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što odlete na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima. Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprijekorno.

Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, i na kraju završi krešendom kada gusari napadnu brod. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije…

Uz Ostlundov film u službenom programu festivala u Cannesu, Sarajevo Film Festival i bh. kinematografija kao i Sarajevo grad filma UNESCO-a i ove godine su predstavljeni na marketu u Cannesu u okviru Paviljona Jugoistočne Evrope, zajedno sa Bugarskom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Ciprom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i Srbijom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)