Danas bi Toše Proeski slavio 35. rođendan

tose-proeskiTodor Toše Proeski (Prilep, 25. januar 1981. – Nova Gradiška, 16.okotobar 2007.), bio je makedonski pjevač pop i narodne muzike.

Na prvom nastupu, kao desetogodišnjak, pjevao je “Ave Mariju” i ostavio publiku bez daha. Studirao je solo pjevanje i bio je jedan od najboljih studenata. Karijeru pop pjevača počeo je sa 15 godina, kada je sudjelovao na festivalu “Makfest”. Godinu dana poslije počinje muzičku saradnju sa Grigorom Koprevom, što se pokazalo dobitnom kombinacijom.

Pjesme “Usne na usnama” i “Sunce u tvojoj zlatnoj kosi” otvaraju mu vrata makedonske muzičke scene. U vrlo uspješnoj 1999. godini, izdao je prvi album, ‘Negdje u noći’, i održao svoj prvi samostalni koncert. Usprkos tome što je nizao uspjehe, ostao je skroman.

Velike uspjehe ostvaruje prvo u Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a kasnije i u Hrvatskoj i Sloveniji.

Još veću slavu stekao je nakon nastupa na Eurosongu 2004. u Turskoj s pjemom “Life”, gdje je osvojio 14. mjesto.

Toše Proeski poginuo je u saobraćajnoj nesreći 16. okotobra  2007. godine u 26. godini života, oko 6,20 sati kod Nove Gradiške na autocesti A3 Zagreb – Lipovac, na putu iz Skopja prema Zagrebu. Naime, njegov prijatelj i vozač, 32-godišnji Georgij Georgijevski, izgubio je kontrolu nad automobilom.

Toše je smrtno stradao na licu mjesta, zbog ozljeda vratne kralježnice. Njegova menadžerica Ljiljana Petrović zadobila je lakše, a vozač teže tjelesne ozljede. U trenutku sudara, svi su spavali, uključujući i vozača. Prema prvim informacijama nisu bili vezani zaštitnim pojasevima, ali to se kasnijim službenim vještačenjem demantiralo. U sudaru se nisu aktivirali zračni jastuci.

Studijski albumi koje je Proeski objavio su :

1999. – Nekade vo nokta
2000. – Sinot božji
2002. – Ako me pogledaš u oči
2004. – Dan za nas
2005. – Pratim te
2006. – Božilak
2007. – Igra bez granica
2009. – The hardest thing
2011. – So ljubov od toše

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *