Bruno Mars i Kendrick Lamar osvojili najviše Grammyja

Ceremonija dodjele 60. Grammyja je nakon 15 godina ponovo održana u New Yorku u Madison Square Gardenu, na kojoj su Bruno Mars i Kendrick Lamar su osvojili najviše nagrada.

Američki muzičar Bruno Mars bio je nominovan u sedam kategorija i na kraju je i osvojio toliko priznanja.

Njegov album “24K Magic” proglašen je za album godine, ali i najbolji R’n’B album, a Bruno je, između ostalih, osvojio i priznanja u kategorijama za najbolji singl godine “24K Magic”, pjesmu godine i R’n’B pjesmu “That’s What I Like”, kao i za najboljeg R’n’B izvođača.

Ed Sheeran pobijedio je u kategorijama za najbolji vokalni pop album i najboljeg solo pop izvođača za pjesmu “Shape of You”. Priznanje je kasnije izazvalo negodovanje na društvenim mrežama jer se mnogima nije dopalo što je u toj kategoriji, od petero nominovanih, pobijedio kao jedini muškarac. Osim Eda Sheerana, u kategoriji za najboljeg solo pop izvođača bile su nominovane i Kelly Clarkson Klarkson, Kesha, Pink i Lady Gaga.

Kendrick Lamar bio je nominovan za sedam nagrada, a kući je otišao s njih pet: za najbolji rap album “Damn”, rap pjesmu “Humble”, rap izvođača “Humble”, rap/vokalnu saradnju za duet s Rihannom u pjesmi “Loyality” i videospot “Humble”.

Najveći gubitnik večeri bio je Jay-Z, koji je ove godine bio nominovan za najviše nagrada, čak njih osam, a na kraju nije osvojio nijedino priznanje.

Najvažnija muzička nagrada na svijetu ove godine je bila u znaku političkih poziva za ujedinjenje svijeta te pokreta za žensku ravnopravnost i prekid seksualnog zlostavljanja čestog u svijetu showbiznisa. U tom kontekstu najemotivniji je bio Keshin nastup uz žensku pratnju, koja je izvedbu završila u suzama, zajedno s publikom.