Bila je zvijezda kultnog filma Kum, a njena smrt prošla je potpuno neopaženo

Morgana King glumica i pjevačica koje je umrla u martu ove godine, a njena smrt je bila nezapažena sve dok jedan prijatelj nije objavio poruku saučešća, a također je bila nominovana za Grammy i glumila je u jednoj od kultnih trilogija u filmskoj historiji.

 

Na velikom platnu je bila najpoznatija po ulozi Carmela Corleone, majke Michael Corleone, u prva dva “Kuma”, a tokom muzičke karijere bila je nominovana za nagradu Grammy.

Muzičku karijeru je počela kao tinejdžerka, pjevajući u klubovima, a potom je nastupala i u Las Vegasu i širom SAD, kao i na televiziji. Nominacija za Grammy za pjesmu “A Taste of Honey” 1964. je bila komercijalni vrhunac njene poluvjekovne karijere tokom koje je snimila 20 albuma.

U vrijeme kada je Roc N Roll počeo da preuzima primat na top listama, King je ostvarila filmski proboj u filmu “Kum” (“Godfather”). Mafijaška saga, s Marlonom Brandom i Al Pacinom u ulogama bosova Vita i Michael Corleonea, osvojila je tri Oscara i još uvek je jedan od najbolje ocjenjenih filmskih serijala svih vremena.

Kao “Mama” Carmela, dugogodišnja žena don Vita Corleonea, u prvom dijelu 1972. jedva da je imala repliku, ali je osvojila scenu u čuvenoj sceni vjenčanja u kojoj pjeva italijansku pjesmu “Luna Mezzo Mare”.

Ponovila je ulogu i u nastavku, iz 1974. godine, ali je tada zbog sujeverja odbila da bude snimljena u kovčegu, pa je njeno mesto u sceni bdenja zauzela majka reditelja Francis Ford Coppola.

Morgana King imala je možda još važniju ulogu iza kamera! Kopola je na snimanju filmova Kingovu smatrao “referentom za kulturu”, budući da su njeni roditelji bili rođeni na Siciliji.

– Frensis bi me pitao da li scena izgleda kao prava sicilijanska kuća. Rekla sam mu da na zid stavi statuu Svetog Antonija – rekla je ona 1988.

Osim “Kuma”, glumila je i u filmu “Brooklyn State of Mind” iz 1998. i sapunici “All My Children”. Poslednji album je objavila 1992, a poslednji živi nastup je imala 2000 godine.