Vijesti

Bh. film “Jan” je prvi kratki film iz regije koji će biti dostupan na HBO platformi

Popularni streaming servis HBO Max, dio grupacije Warner Bros., službeno je najavio premijeru filma “Jan” režisera Kenana Musića koji će istovremeno biti prvi kratki film iz regije dostupan na platformi.

“Jan” je uvršten među filmske premijere koje dolaze na HBO Max od 1. marta 2024. godine, a HBO je najavu prenio na svojim službenim platformama.

Film “Jan” nastao je u produkciji OFF Pro 2022. godine, dok je njegova postprodukcija završena početkom 2023. godine. JAN je do sada se prikazivao samo na festivalima, a publika u regiji ga je željno iščekuje već nekoliko mjeseci.

Glavne likove u filmu “Jan” igraju Maksim Jovanović, Ammar Fazlagić, Mehmed Porča i Arma Tanović. Izvršni producenti filma su Mirza Čustović, Admir Avdić i Andrej Bačić, dok je direktor fotografije i montažer Mario Ilić.

Baziran na priči o filmu Kenan Musić, koji je režiser i producent te scenarist filma, trenutno privodi kraju pripremu i istoimene serije koja će biti nastavak ove priče.

Inače, kratki film “Jan” je prvi kratki film ikada iz regije da će biti dostupan na HBO Max platformi, a nakon serije “Znam kako dišeš” Jasmile Žbanić, ovo je drugi filmski/TV projekat iz Bosne i Hercegovine u posljednjoj godini dostupan na ovoj sve popularnijoj platformi.

“Jan” je film o prijateljstvu i ljubavi, u trenutku i u životu kada su impulsi i promjene neodoljivi. Ovo je film koji traga za mjestom gdje nema potrebe za etiketiranjem nagona te film koji izaziva prepoznavanje ljubavi u svim njenim oblicima. U filmu pratimo protagonistu koji pokušava da sluša svoj unutrašnji glas, uplašen da ne pogriješi, da uništi ono što mu je najvrjednije – prijateljstvo, pitajući se da li ga njegova želja vodi u pogrešnom smjeru i da li će biti odbačen.

Pogledajte trailer:

Napišite komentar