Vijesti

Umrla glumica Diana Rigg

Glumica Diana Rigg, poznata po ulogama u brojnim filmovima, od “Osvetnika” do “Igare prijestolja“, umrla je u 82. godini.

Rigg je imala dugu i istaknutu glumačku karijeri u pozorištu, na filmu i televiziji.
Poznata je i po tome što je bila jedina koja je glumila suprugu agenta Jamesa Bonda.

Ipak, za mnoge generacije bit će zapamćena kao Emma Peel u TV seriji “Osvetnici” te po ulozi u popularnoj seriji “Igri prijestolja”.

Rigg je dio djetinjstva provela u Indiji gdje je njen otac radio kao željeznički inženjer, prenosi BBC. Školovala se za glumicu na Kraljevskoj akademiji dramske umjetnosti. Pridružila se Royal Shakespeare Company, gdje je igrala brojne uloge, dobivajući velike pohvale za portret Cordelije u kralju Learu.

Bila je odlična i u ulozi manipulirajuće Lady Macbeth uz Anthonyja Hopkinsa. Osvojila je Bafta nagradu za ulogu opsesivne majke u BBC-jevoj drami “Majka ljubav” 1990. godine. Četiri godine kasnije osvojila je Tonyja za najbolju glumicu u jednoj od svojih najcjenjenijih uloga u Medeji.

Iste godine dobila je titulu Dame. Istaknula se kao zla gospođa Gillyflower u epizodi “Doctor Who” koja je posebno napisana za nju. Osvojila je i Emmyja.

U sedamdesetima se pridružila popisu uglednih britanskih glumaca koji su se pojavili u fantastičnom serijalu HBO-a “Igra prijestolja”, stekavši još jednu nominaciju za Emmy.