Kako smo ostali uskraćeni za tri filma o Igri prijestolja

Ovom serijom smo svi bili opsjednuti, a onaj ko nije, bio je primoran slušati uvjeravanje iz kojih razloga bi je trebao početi gledati.

Igra prijestolja je postala sinonim za televizijski spektakl i zasigurno je jedna od najgledanijih serija svih vremena. HBO je odvojio dobar dio proračuna za ovaj projekt, čija je produkcija trajala čitavo desetljeće.

Snimalo se na različitim lokacijama, od Hrvatske i Islanda do Maroka. Materijal za scenarij je, također, bio prvoklasan, zahvaljujući maštovitom peru Georgea R. R. Martina, pisca serijala Pjesma o ledu i vatri, na kojem je serija i temeljena.

Usprkos sposobnosti da nas “uhvati i ne pušta” svojim uzbudljivim prizorima i intrigantnim zapletima, posljednje dvije sezone su bile upitne. Ruku na srce, kulminacija serije je razočarala većinu obožavatelja.

George Martin još nije završio pisanje šeste od sedam najavljenih knjiga, te su stoga scenaristi bili primorani smisliti vlastiti zaključak serije.

Ono što će zapanjiti ljubitelje Igre prijestolja je nedavno Martinovo otkriće da je epska saga trebala završiti na platnu kino dvorana (UNILAD).

“Zaista smo razmatrali mogućnost snimanja filma. David Benioff i Dan Weiss, tvorci serije, htjeli su da završnica bude filmska trilogija nakon sedme sezone. Prije četiri, pet godina se ova mogućnost ozbiljno razmatrala”, otkriva Martin za njemačke novine Welt, dodajući da prava na ekranizaciju posjeduje HBO, tako da su budući projekti u njihovim rukama.

Na pitanje zbog čega ideja o Igri prijestolja kao filmu nije provedena u djelo, Martin navodi da HBO nije bio zainteresiran, jer se oni bave televizijskim sadržajima.

“Sve se sada mijenja. Što je to kino? Što je televizija? Što predstavlja streaming? Proizvodi li Netflix filmove ili se bavi televizijom? Sve je izmiješano. Danas više ne postoje granice između kina, platformi za streaming i televizije”, tvrdi Martin.