5 Festival Europskih susreta posvećen Balkanu

cine-europeFestival u slavu Balkana

Festival “Europski susreti” koji se već desetljeće i pol oraganizira udruženje “Cinécran” u gradiću Vannes, odnosno Darioritumu koji postoji od prvog stoljeća, prije nove ere biće posvećen oblasti Balkana. Prema kazivanju Jeana Christophea Monnreaua, tema je u skladu s aktualnostima što rezoniraju s historijom.

– Fotograf Cédric Wachthausen ostvario je poster 15 izdanja nadahnutom fotografijom dubrovačkih vrata, kroz koja se sa Pila spušta u Stari grad. Njemu su se učinila kao prolaz na balkansko tlo!
Od 2. do 8. ožujka predstaviti će se oko 35 filmova iz bivše domovine južnih slavena, u privlačnoj kino dvorani La Garenne. Broju se dodaju još ne određeni dokumentarci i kratkometražni filmovi, što će se natjecati za dvije festivalske nagrade. Drugo povlašćeno mjesto festivala je predivni, srednjovjekovni dvorac de l’Hermine, gdje će postojati i kratkotrajna knjižnica posvećena Balkanu.

Održaće se i brojne konferencije, diskusije i debate kao i kino kocert, elektro klasične kreacije Etiennea Chouziera i Murnau Nosferatu. Simon Rico priprema koncert aperitiv, na početku događaja, u srijedu 2. ožujka. Predviđen je i dan posvećen filmskim profesionalcima čiji će sadržaj biti dostupnost sedme umjetnosti. Projiciraće se i film u audio opisu.

Organizatori pripremaju dvije retrospektive: Emiru Kusturici i Aidi Begić. Neće izostati Matanićev “Zvizdan“, film koji je dobio glavnu nagradu žirija, programa “Izvjestan pogled”, na prošlogodišnjem Festivalu u Cannes-u. Isto je i sa makedonskim remek-djelom “Prije kiše” Milca Mancevskog, dobitnikom “Zlatnog lava” na venecijanskoj Mostri 1994 godine.

Studenti filmofili IUT-a prate “Europske susrete” pa su odlučili prikazati “Eyes of war” Danisa Tanovića.

Očekuje se dolazak preko 10.000 ljubitelja sedme umjetnosti na manifestaciju čiji je kum producent i poslovni čovjek Pierre Ange le Pogam.

Džana Mujadžić