Home / Vijesti / Tihana Lazović među 10 evropskih “Shooting Stars”

Tihana Lazović među 10 evropskih “Shooting Stars”

tihana-lazovicDeset starokontinentalnih glumaca obečavajuće nadarenosti, odabranici su EFP-a/European Film Promotion/, koji će ih predstaviti u prvoj nedjelji 66 Festivala u Berlinu, predviđenom izmedju 11 i 21 februara 2016. god.

EFP upravo je objavila listu 10 talenata evropske sedme umjetnosti, koji su pozvani na “Shotting Stars” sastanak, na 66 Berlinaleu. Kao i svake godine mlade nade je odabrao poseban žiri eksperta, pa je među najnadarenijim interpretima i Zadranka Tihana Lazović koja je tumačila trostruku ulogu u filmu Dalibora Matanica “Zvizdan“, pobjedniku ovogodišnjeg kanskog programa “Izvjestan pogled”.

Žiri aktualnog izdanja za “Shootig Stars” u čijem je sastavu danska direktorica castinga Rie Hedegard, talijanska producentica Marta Donzelli, njemački novinar i kritičar Tobias Kniebe, grčka rediteljica Constantine Giannaris i rumunska glumica Anamaria Marinca, odabrao je mlade glumce koji daju novu notu i osobenost starokontinentalnom, savremenom filmu.

Inicijativu za postojanje događaja pokrenuo je Program media kreativne Europe koji proslavlja 19 izdanje.
Deset odabranih mladih umjetnika će učestovati u radu ateljea, susretima sa producentima filmova koji se snimaju ili planiraju, za početak sljedeće godine. Družiće se sa direktorima castinga ili profesionalnim agenata filmske industrije.
Priznanja će im biti uručena na gala ceremoniji, koja će se organizirati u njihovu počast.

Tihana Lazović kojoj je 25 godina, već je dobila Zlatnu Arenu za najbolju debitantsku ulogu u ostvarenju Lukasa Nole, pod nazivom “Šuti”. Bila je zapažena i u Bresanovom filmu “Svećenikova djeca” ali je tumačenjem Jelene, Nataše i Marije u Matanićevom remek-djelu, postigla svjetski uspjeh i slavu. Lazović je treca hrvatska glumica odabrana za priznanja “Shooting Stars”. Ranije su u događaju ucestovale Zrinka Cvitešić 2010 godine i Marija Skaričić, 12 mjeseci kasnije.

Džana Mujadžić