Home / Vijesti / Film o Berluskonijevim sponama sa Mafijom

Film o Berluskonijevim sponama sa Mafijom

Čiste ruke i prljavi novac

“Berlusconi i Mafija, skandali na talijanski način” naziv je traženog dokumentarca galskog reditelja Oliviera Toscera, što nastavlja svoj put po Starom kontinentu i privlači brojnu publiku.
U dokumentarnom 55 minutnom filmu, Toscer je primjenio metodu policijske ankete razgovorima sa mnoštvom svjedoka, posebno bivših magistrata Cosa Nostre, koji su se udaljili od nje. Nisu izostali ni Berlusconijevi blizi suradnici, koji su ispričali kako se njegov neočekivani i teško razumljivi uspjeh ne bi realizirao bez pomoci Mafije ali i talijanske političke klase 80 godina prošlog stoljeća, nestale nakon operacije “Čiste ruke”!

Očito je kako je prljavi novac poseban političko-industrijski suputnik Il Cavalierea. Najprije sa ogromnim ulaganjima sa kraja 70 godina u Milano, građevinski prigradski kompleks, lombardskog centra. Pravne ankete su pokazale da su ostvarena zahvaljujući tkz “crnom novcu” Mafije ali i pomoći bliskog suradnika i prijatelja Bettina Craxi, izčezlog 2000. godine. Bio je prvi tajnik talijanske Socijalističke partije, predsjednik savjeta prije nego što je smijenjen sa moći 1987., primoran na egzil u Tunis. Samo uložene svote u građevinska dobra nisu mogle odgovarati objavljenom Berlsuconijevom naslijedstvu. Zatim je nastalo medijsko i reklamno carstvo ostvareno zahvaljujući političkim prijateljstvima, nanovo financirano iz sumnjivih fondova. Berlusconijev politički uspon je bio drag sicilijanskoj Mafiji kojoj je on bio odan i to isticao u svojoj partiji Forza Italia, posebno obećanjem promjene zakona o bivšim pripadnicima Cose Nostre ako odluče postati političari.

– Istina je da je Forza Italija bila uspješna na Siciliji- istakao je glavni tužitelj iz Palerma, Roberto Scarpinato. U svim istraživanjima smo zabilježili da su svi mafijski šefovi naređivali glasanje, za ovu partiju!

Francuska nije izbjegla Berlusconijev uticaj niti poslove. U veljači 1986. godine, François Mitterrand, predsjednik republike je povjerio poznatom Talijanu Peti program galske televizije, po uputama Bettina Craxi koji je bio blizak nekadašnjem šefu države. Craxi je uporno nastojao da “Sua Emittenza” – izraz je igra talijanskih riječi što kombiniraju “eminenciju” i “emisiju”.-postane kralj privatne televizije u Italiji. Primjenjujući oprobane načine djelovanja na susjednom poluotoku, Berlusconi je potpisivao ogromne čekove za premiještanje galskih zvijezda malog ekrana. Uprkos novcu koji je doslovice “tekao” prilikom dolaska poznatih profesionalaca na galski tv kanal, Peti program je za pet godina doživio bankrot. Za cijelo vrijeme emitiranja kanala u Francuskoj nije se postavljalo pitanje odakle dolaze basnoslovna sredstva.

Džana Mujadžić