Film o saradnji Berlusconija i mafije

Berlusconi Sabina Began GeorgeSumnjiv politički uspon

Poput phenixa, Silvio Berlusconi se uvijek dočeka na noge! Skandali, pretrage i zatvaranja, promjene vlada, dugovremeno ne udaljuju Cavalierea od političke ali i drugih moći. Rođen pod sretnom zvijezdom, možda je sklopio ugovor s vragom ? Pitaju se mnogi.
Europski tv kanali danas otkrivaju kontradiktorno i sumnjivo porijeklo političkog uspona ovog sposobnog i vještog poslovnog čovjeka, veoma šokantnim dokumetarnim ostvarenjem “Berlusconi i Mafija” !
Olivier Toscer, novinar i specijalist za istražiteljske ankete, izgradio je posebnu mrežu svjedočenja koja optužuju Cavalierea. Među najinteresantnijim su sjećanja bivših članova čuvene talijanske organizacije, poznate pod nazivom ‘Cosa Nostra’ ali i magistrata, advokata i direktnih saradnika bivšeg političara. Svi opisuju bogastvo i ekonomski uspjeh, isto kao i medijski pa politički, koji se ostvarivao u sjeni i prijateljskim sponama sicilijanske Mafije.

Berlusconi je izgradio ekonomski uspjeh 70-tih godina prošlog stoljeća, zahvaljujući poslovanju s nekretninama. Razvio je novi grad Milano Due što je od poslovnog čovjeka stvorilo zanimljiv plijen u zemlji, u kojoj Mafija traži basnoslovne uloge za otmice privilegiranih. Plašeći se da ‘Cosa Nostra’ ne uradi zlo nasljednicima, Cavaliere je ušao u kontakt s “Hobotnicom”. Jedan od najpoznatijih “kumova”, Stefano Bontate mu je uputio svog povjerenika, po zlu čuvenog Vitoria Mangana.

Nekažnjena operacija “Čiste ruke”

Mafijaš po navici, najprije upućuje glave ubijenih pasa, potencijalnim žrtvama, međutim Silvio Berlusconi ga je okarakterizirao kao pažljivog- konjušara! Ali protekcija nije besplatna: Mangano mu je objasnio kako Mafija očekuje učešće i podršku u pranju novca, od preprodaje droge. Milano Due je idealna investicija, pa Berlusconi kupuje uspješne lokalne tv kanale i udružuje ih u prvi, lični kanal.

Cavaliere je pod zaštitom Bettina Craxija, tadašnjeg predsjednika Savjeta Italije. Ista osoba je nagovorila i galskog predsjednika Françoisa Mitterranda 1986, da od Italije kupi kanal Pet, poznati “la Cinq”! Brelusconijev novac uzbuđuje Hexagone, ali stanovnik Elizejske palaće tome ne pridaje pažnju.
Zahvaljujući padu Demokratsko krišćanske stranke, 1994. godine Berlusconi će ići do vrha političke moći.

Postao predsjednik državnog Savjeta, ne zaboravlja saradnike Cosa Nostre koji su se ozbiljno uposlili, za osiguranje uspjeha partije Forza Italia. Cavaliere im uzvraća modificiranjem zakona o bivšim mafijašima. Tako uspostavlja mir, a Mafija prestaje s nasilništvom.
Dvadest godina nakon poduhvata “Čiste ruke”, Silvio Berlusconi nikada nije odgovarao pred pravdom, za dokazane veze s Mafijom.

Džana Mujadžić