Home / Vijesti / Filmske vijesti / Amos Gitai u Parizu predstavio “Zadnji dan Yitzaka Rabina”

Amos Gitai u Parizu predstavio “Zadnji dan Yitzaka Rabina”

rabin-the-last-day-filmAngažirani cineast

Uzvanik pariškog dnevnog lista “Le Monde”, izraelski cineast Amos Gitai je u dvorani “Gaumont-Opéra”, nedavno prisustvovao premijeri svog zadnjeg filma i predstavio aktuelnu historiju Izraela.
Poznat po angažovanim ostvarenjima, 63-godišnji Gitai je obradio još uvijek iznenađujući događaj iz 1995. godine- atentat na Yitzaka Rabina, mitskog prvog ministra čije je isčeznuće žalila cijela planeta.
Rabin je s Arafatom sklopio poznati ugovor iz Osla, malo prije događaja, nastavljajući istraživati načine iznalaženja trajnog mira na Bliskom Istoku, ali su ga državni ekstremisti ubili. Reditelj nikada nije skrivao svoje pozicije bliske ljevici pa film “Zadnji dan „Yitzaka Rabina” liči na posebnu intervenciju, iako mu je sadržaj posvećen događaju starom dva desetljeća.

Saradnja s ekstremnom desnicom

Film optužuje, iako je istovremeno i “film dosije”, pa u tančine upotrebljava i analizira nevjerovatnim snimcima, dosada ne pokazane minute izvještaja istrazivačke komisije, čiji je zadatak bilo otkrivanje okolnosti atentata.
Zahvaljujući savršenim i nadarenim glumcima, koji su se lično angažirali pokazati svijetu prave događaje, reditelj nije izostavio predstaviti ni ministrovog ličnog vozača, agente različitih, tajnih obavještajnih službi…
Gitai je umijesno ustanovio mnogo nepažnji, nedostatak efikasnog obezbjeđenja i čak ukazao na jako moguća prijateljstva Rabinovih saradnika, s ekstremnom desnicom.
Reditelj je upotrijebio fikciju, naglašavajući postojanje židovskih ekstremista iz sjene, ali i mogućih naručioca ubistva.
Yogev Yefet savršeno tumači atentatora Yigala Amira, pronalazeći duh cineastovog remek-djela “Kadosh”, sa scenama kolektivnog ludila, rijetke snage.
U dvorani pariškog kina u kojem su bili brojni ministri i javne ličnosti: Bernard Kouchner, Roni Braun ili Leila Shahid, sjedili su Charles Aznavour, Omar Sy i Marina Vlady, Amos Gitai nije propustio pretstaviti psihološki portret slavnog političara, ali i po zlu poznate kolone, čiji se život sastoji u čitanju Toraha i čišćenju oružja.
Reditelj je fikciju pomijesao s arhivskim snimcima, dvostruke prirode: najprije slavni, amaterski video zdanja koje se nalazi na trgu u Tel Avivu, gdje je Rabin ubijen, što jasno pokazuje kao je Yigal Amir pucao na prvog ministra bez većih problema.Gitai stavlja gledatelje licem u lice sa Benyaminom Netanyahou, za vrijeme zasjedanja Likouda.
Današnji prvi ministar ne propušta priliku ocijeniti Rabina kao državnog neprijatelja, pa ga reditelj stavlja u prvi red optuženih.
Jedino je čudan i diskutabilan razgovor sa Shimonom Peresom, tadašnjim ministrom vanjskih poslova koji je sa Rabinom i Yasserom Arafatom nagrađen Nobelovom nagradom za mir 1994. godine.
Međutim, nekoliko dana nakon Rabinove smrti, naredio je bombardovanje sela Cana u Libanonu. Operacija je koštala života brojih stanovnika i učestovala u opadanju Peresove popularnosti i uzdizanju “nacionalnog Benyja”. Samo Peres se nije ustručavao vladati zajedno sa njim, nekoliko sljedećih godina.
Peres izgleda kao Rabinov ukopnik isto kao i njegovog naslijedja. Izraelska ljevica nije nikada pronašla tako integriranu osobu u razgovorima sa Palestincima, upučenih prema pronalaženju mira. Tema je srž filma. Odgovoran građanin je zasjenioc ineastu.

Džana Mujadžić