Završen jedan od najslabijih berlinskih festivala

Ovogodišnji Berlinski filmski festival kritičari smatraju jednim od najslabijih u ovom vijeku s nizom “bljedunjavih” filmova, pa mnogi filmski sajtovi navode da je najteže bilo žiriju da iz glavnog programa probere iole vrijednije ostvarenje.

Na kraju, predsjednik žirija glumac Jeremy Irons pročitao je pobjednika: film “Nema zla” iranskog autora Mohameda Rasulfa, kojem su iranske vlasti onemogućile da dođe na premijeru u Berlin.

Tako je Berlin ostao festival prvenstveno političkog filma i nije iznevjerio svoju tradiciju.

Ove godine najviše filmova u zvaničnom programu bavilo se položajem žena u društvu, ali su, prema ocjeni kritičara, sva ta ostvarenja bila osrednja i bez neke veće umjetničke vrijednosti.

Za najboljeg režisera proglašen je sada već etablirani sineasta Rumun Kristijan Puju za film “Malmkrog”.

Film srpskog autora Srdana Golubovića “Otac”, u kojem glavnu ulogu igra hrvatski glumac Goran Bogdan, dobio je nagradu za najbolje ostvarenje u propratnom programu “Panorama” i, uglavnom, dobre kritike.

Pažnju je izazvala i nagrada velikoj filmskoj divi Helen Miren, koja je dobila “Zlatnog medvjeda” za sveukupnu karijeru.

Filmski sajtovi, međutim, ističu da je ovogodišnji izbor filmova, prvenstveno u glavnom programu, bio veoma loš, te da Berlinale sve više zaostaje iza festivala u Kanu i Veneciji.