Završen Festival romantičnog filma u Cabourgu

Dodijeljeni Zlatni labudovi

Završena prošlog weekenda, jubilarna 30-godišnjica Festivala Romantičnog filma u normandskom gradu Cabourgu, održana nedaleko od čuvenih plaža na koje su se iskrcali Saveznici na kraju Drugog svjetskog rata, bila je pod znakom ljubavi. Donijete su odluke o dodjeli Zlatnih labudova pa se ceremonija organizirala u Grand Casinu grada.

Žiri dugometražnih filmova, pod predsjedništvom francuske glumice Emmanuelle Béart, kćerke poznatog sanjsonjera Guya, dodijelio je Grand prix filmu Diamond Island” u režiji porijeklom Kambodjijanca Davy Chou.
Gimnazijalci u pratnji Alice Isaaz i Roda Paradote nagradili su Priznanjem Mladosti ostvarenje Andrewa Steggalla “Departure”.
Žiri kratkometražnih djela pod upravom Pierrea Schoellera, nagradio je Williama Laboury za film “Hotaru” dok je posebno imenovanje upućeno “Gaber Loveru” rediteljice Anne Cazenave.-Cambert.

Glumci Antonia Buresi i Johnathan Cousinté proglašeni su najuspješnijim za ostvarene uloge u filmu “Neka živi imperator” Aude Lée Rapin. Publika je glasala za “A man called ove” Hannesa Holma prikazanom u programu “Panorame”.
Zlatni swann se dodjeljuje od strane Odbora filmskih profesionalaca za isticanje najromantičnijih ostvarenja godine.
Christa Theret junakinja “Gazdine kćeri” Oliviera Loustaua proglašena je najboljom mladom nadom dok je Kacay Mottet Klein dobio isto priznanje za najuspješniji muški lik filma “Kada se ima 17 godina” poznatog reditelja Andréa Techiné.
Louise Bourgignon je nagrađena Zlatnim labudom za najkvalitetniju glumicu manifestacije zahvaljujući glavnoj ženskoj ulozi u djelu “Vojnik sam” u režiji Laurenta Larivière. Isto priznanje za mušku ulogu dodiljeljeno je Manu Payetu za tumačenje u filmu “Sve da se bude sretan” Cyrila Gelblata.

Zlatni labud za najbolji film dobilo je ostvarenje “Divovi” Lée Tehner a film Boulija Lannersa “Prvi i Poslijednji” pomogao je da se cineast proglasi najboljim rediteljem. Nagradu “Prvi rendez-vous za glumce” dobila je Noémie Schmidt za interpretaciju junakinje filma “Studentica i gospodin Henri” Ivana Calbéranca.
Dva interpreta François Naembot i Geofrey Conët su podijelili ex aequo priznanje za najuspješnijeg glumca u filmu Oliviera Ducastel i Jacquesa Martneau, za tumačenje naslovnih uloga u djelu “Théo i Hugo na istom brodu” .

Džana Mujadžić