YouTube počeo prikazivati dokumentarac Roberta Downeya Jr. o vještačkoj inteligenciji

Moderne tehnologije postaju sve više popularne pa je tako i poznati glumac Robert Downey Jr. odlučio svoju karijeru usmjeriti na YouTube. Na ovoj platformi premijerno je prikazan njegov dokumentarac o vještačkoj inteligenciji.

Dokumentarac ima osam epizoda, a Downey Jr. ga je producirao u saradnji sa suprugom Susan. Procijenjeno je da je ovaj projekat jedan od najplaćenijih na YouTube-u.

Stručnjaci za vještačku inteligenciju su prokomentarisali kako je sadržaj zanimljiv i da će zadržati pažnju i onima koji imaju problema s tim.

Riječ je o platformi YouTube Red koju Google želi promovisati kao alternativu streaming servisima kao što su Netflix, HBO, Hulu, Amazon i drugi. Interesantna je odluka da se serija fokusira na vještačku inteligenciju, tech temu koja nije’za široke narodne mase’.

Prva epizoda je o ‘vještačkoj bebi’ (Baby X), projektu koji je osmislio umjetnik Mark Sagar sa specijalnim led efektima. Riječ je o tech djetetu sa virtuelnim mozgom kojeg pokreću neuronske mreže.

Prva epizoda pokušava odgovoriti na jedno od glavnih pitanja o tehnici – može li umejtna inteligencija ikada dostići ljudsku i da li uopće ima potrebe za tim.

Stručnjaci su također istakli da je sadržaj prilagođen svim nivoima ljudskog razumijevanja vještačke inteligencije.