Venecijanski filmski festival objavio pravila za publiku i posjetioce

Venecijanski filmski festival zatražio je od publike na prvom kinematografskom “fizičkom” okupljanju u eri pandemije da nose maske za lice i da se podvrgnu testu na koronavirus ukoliko dolaze iz zemalja izvan Evrope.

Sudeći po pravilima, publika će biti na sigurnoj distanci od crvenog tepiha na festivalu koji traje od 2. do 12. septembra, posjetioci će morati kupovati ulaznice i rezervisati mjesta online kako bi se osiguralo da svako drugo mjesto bude prazno. Na devet punktova postavljenih na raznim lokacijama širom venecijanskog Lida bit će mjerena temperatura posjetiocima i predstavnicima medija. Posjetioci koji prisustvuju projekcijama u zatvorenim prostorima bit će praćeni radi eventualnih kontakata ukoliko to bude neophodno.

Venecijanski je prvi filmski festival koji će se održati tokom pandemije, i jedno je od najznačajnijih međunarodnih dešavanja čiji je domaćin Italija, koja je svojevremeno bila evropsko žarište COVID-19, sa striktnim mjerama protiv širenja virusa koje su povučene u maju. Italija se sada suočava s rastom broja novih zaraza kao rezultat putovanja za godišnje odmore tokom ljeta.

Organizatori Biennala saopćili su da su smjernice razrađene u saradnji s lokalnim zvaničnicima javnog zdravstva, prenosi Associated Press.